Genomskinliga sopsäckar

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Kontaktuppgifter
Tekniska avdelningen
Telefon: 0951-140 86
renhallning@storuman.se

Ansvarig nämnd
Genomskinliga sopsäckar

Vid kommunens båda återvinningscentraler sorterar våra kunder sina sopor väldigt bra. Men ibland händer det ändå att elektronik, medicine, miljöfarligt avfall och annat hamnar i fel kärl.

Det är viktigt att avfallet sorteras rätt för miljön, personalen och för dig som kund. Därför tillåter vi efter den 1 januari, 2017, inte att avfall slängs i svarta sopsäckar. Vi vill då att det ska vara genomskinliga säckar.

Nya krav från och med 1 januari 2017

Trots att alla är duktiga på att sortera så händer det tyvärr att elektronik, mediciner, kablar, oljefilter och annat hamnar där det inte hör hemma. Det händer även att vår personal skär sig på avfall som är felsorterat eller göms i svarta sopsäckar.

Målet är att minska andelen felsorterat avfall och för att förbättra arbetsmiljön för våra anställda. Därför inför vi krav på genomskinliga, transparanta, sopsäckar den 1 januari 2017.

Här kan du köpa genomskinliga sopsäckar

Alla butiker som idag har sopsäckar bör även ha genomskinliga sopsäckar. En stor del av alla som säljer sopsäckar har blivit informerade, och bör hinna få in till sitt lager innan 1 januari.

Om du har kvar svarta sopsäckar efter 1 januari

Du kan använda dessa sopsäckar tills du har slut, men måste då visa upp innehållet. Det innebär att påsen öppnas upp och du får sortera innehållet manuellt från bilens bagagelucka eller släpvagnen. Även om du använder matkassar ska de öppnas upp.

Inget unikt för Storumans kommun

Att börja med genomskinliga sopsäckar är inget vi är först med. Både Umeå och Skellefteå kommun har infört genomskinliga sopsäckar på sina återvinningscentraler. 

Publicerad den 5 december 2016