Spillvatten

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd
Avloppsvatten vid reningsverk

Det avloppsvatten som kommer från hushållets toalett, dusch och disk kallas spillvatten. Spillvattnet avleds via spillvattennätet till ett avloppsreningsverk eller annan anläggning för rening.

Spillvatten innehåller framförallt mycket näringsämnen och bakterier från vår avföring. Näringsämnen kommer också från rengöringsmedel och tvättmedel som ofta innehåller fosfor. Både från industrier och hushåll kommer också en del tungmetaller, miljögifter och andra föroreningar.

I genomsnitt förbrukar vi ca 180 liter vatten per person och dygn. Det mesta vattnet släpper vi ut i avloppet efter ha förorenat det. Avloppsreningsverk renar vattnet innan det släpps ut i recipienterna, oftast i en sjö. Syftet med reningen är att avskilja fasta ämnen, organiska föreningar och fosfor från avloppsvattnet. Om du spolar ner giftiga ämnen i avloppsvattnet kan det förorena och förgifta våra sjöar och grundvatten, det kan också störa reningen i våra reningsverk och försämra slamkvalitén.

Objudna gäster

Objudna gäster på reningsverk och i din enskilda anläggning är sådant som tops, bindor (och tejpremsor som finns på dem), plåster, kondomer, strumpbyxor, fimpar, matrester, tamponger, trasor, kattsand, lösningsmedel, gamla mediciner och andra kemikalier. Allt det här ska tas om hand på annat sätt och har inget i avloppet att göra.

Hjälp till att skapa ett ännu bättre avloppsvatten genom att bara spola ner det som toaletten, avloppsledningar och reningsverk är avsedda för.

Avloppsreningsverk

Vi inom kommunens tekniska avdelning tar hand om avloppsvattnet från hushåll, verksamheter och industrier, och renar det noga i våra reningsverk innan det släpps ut i vattendrag. Avloppsvatten transporteras många mil genom självfallsledningar och med hjälp av pumpstationer till något av de fem avloppsreningsverken eller elva avloppsanläggningar med slamavskiljare och infiltration som kommunen äger.

Vårt avloppsvatten innehåller olika föreningar av fosfor, kväve och syreförbrukande ämnen. I reningsverket grovrensas vattnet från fasta partiklar, därefter reduceras näringsämnen som till exempel fosfor, kväve och syreförbrukande ämnen innan det släpps ut i ett vattendrag. Fasta partiklar från reningsverket går till förbränning och slammet används till jordförbättringsmedel.

Varje år renar vi ca 1,6 miljoner kubikmeter avloppsvatten. På det vattnet tar vi ut totalt cirka 160 prover för att kontrollera att det är tillräckligt rent att släppa ut i vattendrag eller mark.

Ett reningsverk kan inte ta bort alla föroreningar utan en del följer med ut i naturen igen. Det är därför jätteviktigt att inte spola ner fel saker i avloppet. Läs på sidan Varje droppe räknas vad som inte är lämpligt att spola ner i avloppet.