Dricksvatten - kommunalt

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd
Barn som dricker vatten

Vattnet som vi dricker i dag är samma vatten som dinosaurierna drack för miljoner år sedan, som vikingarna bryggde sitt mjöd av och som Christoffer Columbus seglade till Amerika i.

Det vatten du använder i dag är alltså samma vatten som dina barn och barnbarn kommer att bada i och dricka i framtiden. Om man tänker på det viset så är det lätt att förstå att vi måste vara rädda om vårt vatten. Vi bara lånar det!

Vi som arbetar inom kommunens tekniska avdelning ser till att du får tillgång till dricksvatten dygnet runt, året runt – idag och i framtiden. Vår målsättning är att leverera ett gott och hälsosamt dricksvatten som är kvalitetssäkrat enligt Livsmedelsverkets krav.

Du kan alltid kontakta oss om du har frågor. Låt dig väl smaka!

Vid problem

Om du saknar vatten i din kran, kontrollera först om det meddelats någon driftstörning. Innan du kontaktar tekniska avdelningen bör du kontrollera eventuell läcka eller annat problem inom den egna fastigheten.

Om du av någon anledning misstänker att det dricksvatten som kommunen levererar inte går att dricka, kontakta omgående oss på tekniska avdelningen:

  • kontorstid till får kundtjänst 0951-140 00 eller 0954-140 00
  • Efter kontorstid VA-jour 0951-630 20 (går till SOS alarm som meddelar den person som har beredskap)

En nyttig, billig och miljövänlig dryck

Vatten är vårt viktigaste och billigaste livsmedel. I Sverige är det självklart att kunna öppna en kran och få friskt vatten. Det är så naturligt för oss att vi sällan tänker på hur det skulle vara att inte ha ständig tillgång till vatten. Vi brukar inte heller fundera på vad som krävs för att vattnet verkligen ska vara rent.

Vanligt kranvatten är både nyttigt, billigt och miljövänligt!

  • Du behöver dricka många hundra liter kranvatten för att komma upp i kostnaden för en liter vatten inköpt på flaska.
  • Du som är slutkonsument betalar endast några enstaka ören per liter för ditt dricksvatten enligt en taxa till Storumans kommun. Skattepengarna ska inte blandas ihop med taxan - vatten och avlopp finansieras inte genom skatten.
  • Kranvatten belastar inte miljön som flaskvatten gör. Flaskvattnet måste fraktas långa vägar från tillverkaren till inköpsställena. Dessutom måste du själv släpa hem vattnet på flaska.

I genomsnitt använder varje person i Sverige 180 liter vatten per dygn. De största vattenmängderna i hushållen går åt till personlig hygien (65 liter), vi använder mycket vatten även till disk (35 liter), toalett (35 liter), tvätt (25 liter) och övrigt (10 liter).

Vattnets användning fördelat procentuellt

Eget vatten

Ligger din fastighet utanför kommunalt verksamhetsområde och kommunalt vatten inte är möjligt för din bostad kan du ha vatten från en egen brunn eller källa. Läs mer om detta på sidan Eget vatten och avlopp.

Publicerad den 22 januari 2018