Hur ansluter jag mig?

 

Fastighetsanslutning till SumNet steg för steg.

 

Det finns en bra filmtjänst på vår hemsida som visar er hur det går till att ansluta sig. Där finns även massa hjälp och information gällande bredband.

1. Information och avtal

Om ni inte fått ett erbjudande av oss med en länk till beställning så börjar ni med att fylla i vår intresseanmälan på kommunens självservicesida. Ni blir tilldelade information efter hur just era förutsättningar ser ut att ansluta sig. Ett anslutningsavtal tecknas samt markavtal för gällande fastighet. Det går också bra att kontakta oss så hjälper vi er med en anmälan.

2. Grävning och håltagning

Ni som väljer att gräva själva ombesörjer grävning från gällande fastighet till anvisad anslutningspunkt, samt håltagning genom yttervägg. Hur långt ni har till anslutningspunkt beskrivs i informationen ni fått från oss eller på förfrågan. Gräver ni på annans mark måste markavatal även upprättas för den. Följ våra grävningsanvisningar  eller anlita en erfaren entreprenör inom området. När avtalen är påskrivna får ni tillgång till fiberslang och tillhörande material. Det ingår material för upp till 200meter grävning, blir sträckan längre får ni bekosta överstigande material.

3. Fiberinstallation

När ni är klar med grävning och håltagning kontakta oss så beställer vi installationen av fiber till er fastighet av gällande entreprenörer. Entreprenör bokar tid och slutför installationen i samråd med er. Här finns en mått beskrivning på utrustningen som monteras inomhus hos er.

4. Välja tjänst

Ni tecknar ett abonnemang med den tjänst som ni önskar hos de leverantörer som finns att tillgå i vårt nät. Vilka som finns beskrivs på vår hemsida. Tänk på att det tar några dagar att aktivera ett nytt abonnemang.

Hjälp och felsökning

Kontakta den tjänsteleverantör som ni använder er av vid hjälp och felsökning. Läs den information som finns på vår hemsida gällande produkter och installation. Kontaktinformation till oss på SumNet finns på vår hemsida, eller kontakta kommunens telefonväxel.