Nyheter

Presentation av förstudie om framtidens arbetsplats

Möte i Paragrafen

I förra veckan presenterade Ulla-Maria Åkerblom förstudien som genomförts under hösten om framtidens arbetsplats inom omsorgen. Enhetschefer och personal från medicinska enheten med flera deltog.

– Tanken är att förstudien ska kunna leda till ett pilotprojekt. Vi vill arbeta för att fler ska känna att man är stolt över att jobba i Storumans kommun, att personalen känner sig viktiga och får möjlighet att förvärva kompetens för sitt arbete. Vården ses inte i dagsläget som ett tillräckligt attraktivt yrke och att det inte finns några karriärvägar.  säger Ulla-Maria Åkerblom.

Bakgrunden till förstudien är personalbrist och kompetensbrist inom omsorgen. I vår kommun har vi också låg arbetslöshet så det råder brist på människor. Under arbetets gång har Ulla-Maria använt ett frågeformulär och besökt arbetsplatsträffar där hon träffat både personal i grupp och enskilt.

I arbetet har det också ingått omvärldsbevakning och utbyte av erfarenheter med bland annat Skellefteå kommun. Ledarskap, yrkesstolthet, skyddade titlar, språk, kommunikation och nya socialtjänstlagen är några saker som förstudien undersökt.

– I svaren framkommer det att personalen tycker att det är viktigt att känna uppskattning och få utbildning. Många tycker att delade turer ska bort helt, men det finns också de som tycker att delade turer skulle vara valbara. Vi behöver också synliggöra arbetet inom äldrevården mer, berätta om vårdyrket, visa upp våra verksamheter och lyfta personalen. Tänk om vi kunde ha en vårdgala till exempel där vi får lyfta personalens arbetsinsatser, säger Ulla-Maria.

En del av detta arbete är Språkombudsutbildningar som Maria Bergfors arbetar med. Målet är att det i januari 2025 ska finnas diplomerade språkombud på alla kommunens äldre- och demensboenden. Det pågår också en del andra insatser där bland annat Vikbacka ska testa en ny schemamodell med så kallat ”gruvschema” och i Stensele kommer man arbeta med  teamledare.

Resultatet från frågeformuläret visar också att många medarbetare upplever att bilden av vård och omsorgsarbete hos allmänheten är felaktig.

– Många medarbetare säger så här om sin arbetsplats "Det är tryggt och trevligt, god arbetsgemenskap, känner att de gör ett meningsfullt arbete och det känns fint att kunna hjälpa andra". Det vi hoppas på nu är att förstudien kan bli till nästa steg där vi arbetar enligt det vi börjat ta fram med ”Storumanmodellen” som en form för samordning med utbildningspaket, marknadsföring, skapa yrkesstolthet och hitta nya karriärvägar. För att behålla personal och rekrytera nya måste vi hitta nya arbetssätt, avslutar Ulla-Maria.

Läs hela förstudien här: Rapport Framtidens arbetsplats

Publicerad den 11 december 2024