Våra gymnasieskolor har plats för fler elever. I höst ska Malin Svensson vara projektledare för en förstudie som ska undersöka hur vi ska få fler elever att aktivt välja Luspengymnasiet och Tärnaby Alpina Gymnasium. Malin Svensson är projektledare på halvtid och nu vill hon träffa kommunmedborgare, med extra fokus på företagare och vårdnadshavare till blivande gymnasieelever för att prata gymnasieutveckling.
Uppdraget är att ta reda på vad som behöver göras för att öka elevantalet på Luspengymnasiet och Tärnaby alpina gymnasium och förbättra samarbetet med näringslivet. Efter genomförd förstudie ska vi ha en bättre insikt i vad som behöver göras för att få ökad elevrekrytering och hur vi får både våra egna samt elever från andra kommuner att välja att studera här. Förstudien ska också se över hur programutbudet matchar behoven på den lokala arbetsmarknaden.
– Bakgrunden till projektet är att Södra Lapplands gymnasieförbund vill få upp elevantalet på Luspengymnasiet och Tärnaby Alpina gymnasium. Detta är en förstudie som ska pågå från augusti till februari 2025 och jag ska jobba som projektledare på halvtid, berättar Malin Svensson.
– Vi ska fokusera på att utveckla samverkan med näringslivet. Vilka program ska finnas? Hur erbjuder vi rätt typ av program och lärlingsprogram så att vi får ut studenter som är redo att jobba på den lokala arbetsmarknaden, fortsätter Malin Svensson.
– Jag ska försöka träffa så många som möjligt i så många sammanhang som det går, jag vill gärna bli inbjuden och träffa folk så tveka inte att höra av er till mig. Framför allt är det företagare och vårdnadshavare vi riktar oss till, men alla medborgare har ju sin del i att prata gott om skolan och se värdet med att eleverna väljer att stanna i kommunen. Vad är det som får föräldrar att stötta och uppmuntra sina barn att stanna kvar? Vi behöver ett nätverk runt skolan som ger ungdomarna en bra anledning att bo kvar, säger Malin.
Beroende på resultat så är förhoppningen att det kan bli ett längre projekt. Både TAG och Luspengymnasiet har fina resultat i utvärderingar gällande hur både lärare och elever presterar och hur eleverna trivs, men det kommer inte fram. Det finns också en ”flyttkultur” med ett grupptryck för att flytta hemifrån för gymnasiestudier, även detta ska förstudien undersöka vidare.
Varmt välkomna till träffarna som hålls i:
Storuman 17 september 18.00-20.00
Tärnaby 30 september 18.00-20.00
Digitalt 2 oktober 18.00-19.30
Uppföljande dialogträff
Tärnaby 4 november 18.00-20.00
Storuman 5 november 18.00-20.00
Digitalt 6 november 18.00-19.30
I Tärnaby träffas vi på TAG och i Storuman på Luspengymnasiet.
Kontakta Malin via mejl malin@snappupp.se för länk till Teams om du vill delta i de digitala träffarna. Du är också välkommen att ställa frågor och komma med tankar till förstudien.