Nyheter

Årsdagen av invasionen av Ukraina

Ukraina

Idag fredag 24 februari är det ettårsdagen av Rysslands invasion av Ukraina. Det har varit ett år av krig och oro, men samtidigt också ett år där världen visat stor solidaritet med Ukrainas befolkning.

Vi vill visa solidaritet med alla människor som befinner sig mitt i detta fasansfulla tillstånd och med de som flytt och sökt skydd i vårt land och i vår trygga kommun. När de kom till oss var det många kommunbor som sträckte upp handen och kunde tänka sig att hjälpa till med både sin tid, boendeplatser, utrustning och transporter. En inventering som genomfördes under vintern 2022 visade på många goda frivilliga initiativ i att hjälpa, skänka saker och erbjuda boende i olika former. Det är vi mycket tacksamma för.

Idag kommer skolans verksamhet att uppmärksamma årsdagen på olika sätt genom små hälsningar för att visa att vi tänker på er och hoppas att krig blir till fred. På Skytteanska skolan i Tärnaby kommer den Ukrainska nationalsången att spelas och kriget i Ukraina kommer att diskuteras i undervisningen.

– Våra tankar går i dagarna till alla människor som ofrivilligt strider för sitt land och tar skydd i skyddsrum och källare. Vi hoppas även kunna bidra mer framöver till de flyktingar som söker skydd i vårt land. Jag vill också tacka alla de kommunbor som visat stor medmänsklighet och givmildhet under året som gått, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrik Dahlgren (s).

Storumans kommun har under året tagit emot flyktingar från Ukraina som är egenbosatta i Storumans samhälle. En del har påbörjat språkundervisning samt praktik och arbete. Civilsamhälle och föreningsliv har arbetat tillsammans med kommunen under året och vi hoppas att vi kan fortsätta med ett bra mottagande framöver till vår kommun.

Publicerad den 24 februari 2023