Nyheter

Agnico Eagle borrar efter guld i Barsele

Agnico Eagle
Till vänster i bild syns Kåre Höglund, senior geologist på Agnico Eagle. Kåre Höglund kommer att vara ansvarig kontaktperson i Storuman. Till höger syns Ingmar E Haga som är vice VD för Agnico Eagle i Europa.

Det kanadensiska företaget Agnico Eagle är ett av världens största guldföretag och ska till hösten börja undersöka förutsättningarna för att utvinna guld i Barsele.

Agnico Eagle kommer att påbörja borrningar i höst efter att samråd med sakägare genomförts och att företaget har alla tillstånd som krävs. Agnico Eagle understryker vid ett möte med politiker och tjänstepersoner på Storumans kommun att det är mycket viktigt att företaget har lokalbefolkningen med sig och att alla berörda är välinformerade och delaktiga i vad som händer.

Om borrningarna går enligt planen finns det förutsättningar för nya arbetstillfällen. Företaget har en stor anläggning i finska Kittilä och där arbetar över 90 procent lokal arbetskraft från norra Finland. 

- Går allt bra kommer det gradvis att bli större och större. Vi kommer till exempel att behöva anställa teknisk personal redan till hösten, säger Kåre Höglund som är senior geologist på Agnico Eagle och som kommer vara företagets kontaktperson i Storuman.

Under de kommande tre åren vill Agnico Eagle borra 10 000- 20 000 meter per år samt genomföra omfattande miljö- och geotekniska studier av området. Merparten av undersökningsarbetena kommer att utföras på de kända fyndigheterna, men även ett flertal mineraliseringar har påträffats i närområdet men de har bara testats med enstaka borrhål. Väldigt lite borrning har utförts utanför bearbetningskoncessionerna. 

Agnico Eagle har två giltiga bearbetningskoncessioner som gäller fram till år 2032 och 18 undersökningstillstånd för området kring Barsele. 

Beslut om bearbetningskoncession fattas av bergmästaren i enlighet med minerallagen. I en bearbetningskoncession ingår en miljökonsekvensbeskrivning. Utvinningen får inte vara olämplig i förhållande till allmänna intressen som till exempel skyddad natur och rennäring. 

- Målet är att kunna ha verksamhet igång i minst 10 år, helst upp till 20-30 år, säger Kåre Höglund.

- Vi ser en stor aktör med lång erfarenhet av att bryta koncessionsmaterial. De har starka ekonomiska resurser och inser värdet av tidig dialog med sakägare samt tät dialog med kommunen, säger Jimmy Lindberg, projektedare på Storumans kommun.

Agnico Eagle söker nu industrilokaler i Storuman och efter mötet med kommunens representanter gjordes en rundtur till bland annat NLC Storumanterminalen.