Nyheter

Storumans befolkning ökade under 2017

Befolkning i Storuman

Under 2017 ökade Storumans befolkning med tre personer. Enligt siffror från Statistiska Centralbyrån är vi nu 5 902 invånare i Storumans kommun. 

– Att Storuman återigen ökar i befolkning är viktigt och visar att vi är på rätt väg. Det är extra roligt att se att antalet nyfödda är fler än tidigare år. Kommunens befolkningsutveckling har varit negativ under ett stort antal år, att vi nu för andra gången på fem år kan se en ökning av befolkningen samtidigt som vi över tid kan se att den långsiktiga negativa befolkningsutvecklingen planat ut, tror jag är ett tecken på att den starka utveckling vi känner av i andra sammanhang nu också visar sig i befolkningssiffrorna, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell.

Det är tredje gången på 35 år som vi har ökande befolkningssiffror. Det har hänt 1992, 2014 och 2017. Storumans kommun har under många år haft en kraftigt minskande befolkning där vi vissa år tappade över 100 invånare. 

– Det är mycket positivt att kommunen ökar i befolkningen. Vi ser att tack vare invandringen så det blir positiva siffror. För att klara arbetsförsörjningen behöver vi alla mänskor som vill bo och verka i vår kommun, säger kommunstyrelsens vice ordförande Karin Malmfjord. 

Under 2017 tog Storumans kommun emot totalt 41 nyanlända (undantaget ensamkommande) enligt avtal. Samtidigt var det endast fem personer av de nyanlända som tagits emot under 2017 eller tidigare som flyttade från Storumans kommun vilket visar på att många av de nyanlända stannar kvar här.

Under 2017 föddes det 56 barn i kommunen. Det är det högsta födelsetalet sen 2008 då det föddes 60 barn. Vi har också en ökande efterfrågan på förskoleplatser och har nyligen öppnat den första nybyggda förskolan på många år. 

Publicerad den 21 februari 2018