Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Storumans kommun hade totalt 8 nya fall av covid-19 under vecka 17. Regnbågens förskola kommer att hålla öppet som vanligt från och med måndag 3 maj. Samtliga tester som tagits på personal och barn var negativa. Skytteanska skolan kommer att hålla stängt under hela vecka 18. Endast förskolan är öppen. 

Lägesuppdatering torsdag 6 maj

I samråd med nämndens ordförande, t.f. förvaltningschef och rektor har huvudmannen beslutat att Skytteanska skolan fortsätter som nu med fjärr- och/eller distansundervisning även under vecka 19 10-12 maj för förskoleklass upp till åk 9. Beslutet baseras på huvudmannens bedömning att en så stor andel av personalen vid skolenheten är frånvarande att det inte går att bedriva verksamheten.

Torsdagen den 13 maj är en helgdag, fredagen den 14 maj är eleverna lediga från skolan (”klämdag”) och måndagen den 17 maj är en reflektionsdag där eleverna också är lediga enligt gällande läsårstider. Skolan kan således som tidigast återgå till normal undervisning tisdagen den 18 maj 2021. Nytt beslut hur undervisningen skall bedrivas tas fredagen den 14 maj 2021.

Tärnaby alpina gymnasium kommer fr.o.m. måndagen den 10 maj 2021 att återgå till ordinarie verksamhet då bedömningen har gjorts att verksamheten nu kan bedrivas som normalt igen.

Lägesuppdatering onsdag 5 maj

 • Förskolan Björken i Hemavan har ett ansträngt personalläge och både personal och barn som väntar på provsvar alternativt ska provta sig i morgon.
 • En till i personalen på Skytteanska skolan bekräftat smittad igår 4 maj.
 • Möte med t.f. förvaltningschef, rektor och nämndens ordförande i morgon torsdag 6 maj för beslut om ev. fortsatt fjärr/distansundervisning för Skytteanska skolan och Tärnaby Alpina Gymnasium.
 • I övrigt inga nya kända fall i övriga verksamheter.

Förskolan Regnbågen håller öppet som vanligt

Under fredag den 30 april tog 13 personer i personalen och tre barn test för covid-19 och alla tester var negativa. Utifrån testresultatet kommer Regnbågens förskola i Storuman att vara öppen som vanligt från och med måndag den 3 maj. Vi tackar er för den förståelse ni visade under fredagens stängning.

Övrig aktuell covidinformation

Enligt statistik från Region Västerbotten har vi åtta nya fall i hela Storumans kommuns befolkning under vecka 17. Dessa är folkbokförda i Storuman/Stensele och Tärnaby.

Gällande bibliotek, fritidsgårdar, badhus och andra verksamheter kommer dessa att vara fortsatt stängda. Vi inväntar besked om vilka restriktioner som gäller i Västerbottens län efter 9 maj och räknar med att kunna ge ny information under vecka 18.

Vaccinering i omsorgen

Omsorgen har nu i princip vaccinerat färdigt och alla brukare och personal som velat ha vaccin har fått båda doserna. När vi nu avslutar vaccineringen kommer vi gradvis att lätta på rutinerna kring besök på särskilt boende.

De brukare som är färdigvaccinerade och två veckor gått sen sista dosen kommer nu att få ta emot besök av anhöriga i sina egna lägenheter utan krav på munskydd eller att hålla avstånd. 

I övrigt gäller samma rutiner som tidigare att man bokar besök i förväg, man ska vara symtomfri, inte i befinna sig i gemensamhetslokaler och bära munskydd vid kontakt med personal om avstånd inte kan hållas. För brukare som inte vaccinerats gäller fortsatt som tidigare munskyddskrav och avstånd vid besök.

Omsorgens personal kommer tillsvidare att fortsätta bära munskydd under hela arbetspassen, även om de är vaccinerade. Omsorgen fortsätter också med regelbunden användning av så kallade antigentester/snabbtester alternativt egentestning bland personalen.

För alla i Västerbotten gäller följande:

På grund av hög smittspridning av covid-19 förlängs de skärpta rekommendationerna till 23 maj. Du är enligt skyddsplikten i smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19, som är en samhällsfarlig sjukdom. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och att smitta andra. Visa särskild hänsyn till de som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. 

 • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets.
 • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam.
 • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt.
 • Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
 • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten.
 • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går.
 • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19.

Idrottsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare

Regeringen har gått ut med rekommendationer som innebär att det är tillåtet för alla barn och ungdomar födda 2002 eller senare att delta i idrotts- och fritidsverksamhet. Storumans kommun tillåter bokning av idrottslokaler för föreningar där målgruppen är barn och ungdomar. Simhallen kommer att vara fortsatt stängd för allmänheten.  

Det är enbart föreningar som är verksamma inom Storumans kommun med målgruppen barn och ungdomar födda 2002 och senare som har möjlighet att boka tider i de lokaler som hålls öppna. 

Läs mer om ordningsregler för bokning av lokaler

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Storumans kommun erbjuder hemsändningsstöd

Storumans kommun erbjuder möjlighet till hemsändningsstöd för dig som har svårt att ta dig till matvarubutiken. Läs mer på länken nedan.

Hemsändningsstöd för dagligvaror

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 6 maj 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)