Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Storumans kommun hade tre nya fall av covid-19 under vecka 23. De hade folkbokföringsadress i Storuman och Hemavan Tärnaby. Det innebär en viss ökning från de senaste veckorna då vi haft noll eller något enstaka fall. 

Lägesrapport covid-19, torsdag 17 juni

Vi har ett nytt fall av covid-19 i Storumans kommuns befolkning som tillkommit under mån-onsdag vecka 24. Skolans verksamheter har nu haft sina avslutningar och inga nya kända fall har rapporterats. Enligt dagens uppdatering Från Folkhälsomyndigheten har 69,5 % (3 331 personer) av Storumans kommuns befolkning fått första dosen vaccin. 37,9 % av kommunens befolkning (1 819 personer) har fått dos två och är fullvaccinerade. Det är, som påpekats många gånger tidigare, fortsatt viktigt att följa de allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Allmänna rekommendationer från Folkhälsomyndigheten gäller fortfarande:
▪️Stanna hemma vid symtom
▪️Umgås bara i en mindre krets
▪️Håll avstånd till andra och undvik platser med trängsel
▪️Res på ett så smittsäkert sätt som möjligt
▪️Arbeta hemifrån så ofta du kan
▪️Håll en god handhygien
▪️Bedriv idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta

Uthyrning av kommunens lokaler
Idrottslokaler fortsätter som tidigare med begränsat antal deltagare för att säkra minst 10 kvadratmeter per person. Skyltar sitter uppe. Omklädningsrum är öppna men även där med begränsningar för att undvika trängsel. Det är nu tillåtet att hyra idrottslokaler även för föreningar där målgrupperna är vuxna. Ingen av skolans övriga lokaler hyrs ut förens tidigast till hösten.

För övriga samlingslokaler som exempelvis Blå Kupan är det max åtta deltagare som gäller enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att man inte ska samlas mer än åtta personer på sammankomster inomhus.

Det är dock tillåtet att ha upp till 50 deltagare om man kan säkerställa att alla sitter på anvisade sittplatser under hela aktiviteten/evenemanget. Om det finns intresse för att hyra någon av dessa lokaler som är tillräckligt stora för den typen av sittande evenemang uppmanar vi er att ta kontakt med kundtjänst för mer information och dialog kring hur vi tillsammans kan säkerställa att restriktionerna följs.

Aktiviteter och verksamheter
Simhallen kommer inte att öppna före sommaren. Vi återkommer med öppningsdatum till höstterminen börjar.

Storuman Fritid kommer att dra i gång verksamhet i första hand utomhus under kommande veckor. Vi planerar och genomför aktiviteter allteftersom beroende på personalläget.

Bowlingen i Tärnaby öppnar på måndag 7 juni med begränsat antal deltagare i lokalen.

Bowlingen i Storuman återkommer vi om med öppningsdatum. Det är möjligt för mindre sällskap att hyra bowlingen i Storuman från och med måndag 7 juni.

Biblioteken i Storuman och Tärnaby öppnar på måndag 7 juni med begränsat antal besökare som får vistas samtidigt i lokalerna.

Gymmet i Tärnaby öppnar igen.

Reservation för eventuella ändringar/kompletteringar.

Läs mer om förändrade restriktioner från 1 juni på Folkhälsomyndighetens webbplats

Information om vaccin

För information om vaccination hänvisar vi till 1177 och Region Västerbottens sidor. Alla brukare inom omsorgens verksamheter är färdigvaccinerade. 

Information om vaccination mot covid-19

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 17 juni 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)