Vinterfjälltur

Vinterfjälltur

Varje år åker alla tvåor till den lilla mysiga fjällbyn Ammarnäs mitt i Vindelfjällens naturreservat. Två grupper beger sig av direkt upp på fjället och tillbringar hela turen där. Den tredje gruppen bor en natt i en stuga på fjället samt en natt i en enkel men mysig lägergård i Ammarnäs.

Syfte med fjällvistelsen

 • få en positiv upplevelse av att vara ute i naturen samt se den som en källa till välbefinnande
 • få kännedom om vinterfjället och fjällsäkerhet
 • få lära sig om utrustning och klädsel för aktiviteter på vinterfjället
 • få lära sig om olika typer av bivackering, både i planerad och i nödsituation
 • få kännedom om säkra vägval samt faktorer som påverkar lavinfaran
 • få kunskap om enklare sjukvård, hygien och mathållning i friluftssituationer
 • få ökad kunskap om fjället och dess natur och kulturmiljö
 • få uppleva god kamratskap och lära känna andra elever på skolan
 • förbättra engelska ordförrådet; natur, fjäll, flora, fauna, friluftsliv

Mål

 • Förmåga att genomföra och anpassa utevistelser utifrån olika förhållanden och miljöer.
 • Kunskaper om betydelsen av fysiska aktiviteter och naturupplevelser för kroppslig förmåga och hälsa

De olika turerna (det kan bli ändringar)

Rävfallsturen

Detta är den längsta turen för dem som vill få en utmaning. Här bör du ha en bra grundkondition. Vi startar vid slalombacken och skidar ca 3-4 km mot Småfjällen. Här gräver vi bivacker för att sova i första natten. Nästa dag skidar vi mot Stuore Jåppe, en topp på 931 m och ner mot Rävfallsstugan (ca 10-15 km) där vi sover andra natten. En härlig bastu går att få för dem som vill. Tredje dagen skidar vi längs Vindelån ner till norra Ammarnäs där bussen väntar för hemresa (ca 10-15 km)

Aigertturen

En tur alla kan klara om man inte har någon skada som gör att man inte kan anstränga sig fullt ut. Vi startar med att följa Kungsleden en bit mot Hemavan. Efter ca 5 km kommer vi till ett bra område med drivor där vi kommer att gräva våra bivacker för natten. Dagen därpå skidar vi de ca tre kilometrarna till Aigertstugan där vi kommer att sova andra natten. Vi kan hinna med en topptur om vädret är fint. Den som vill kan ta ett härligt bastubad. Lite torrmat, kex och dylikt går att köpa för en dyr penning. Tredje dagen beger vi oss ner till Tjulträsket och vidare med buss eller på skidor ner till Ammarnäs.

Ammarnästuren

På denna tur sover vi i en stuga en natt och en natt i en mysig lägergård invid Tjulåns strand. Vi startar med en skidtur från Tjulträsket och upp till Aigertstugan (uppför i 2-3km). Här kan den som vill ta ett härligt bastubad. Lite torrmat, kex och dylikt går att köpa för en dyr penning. Dagen därpå spänner vi på oss våra skidor och får efter ca 3km en lång härlig utförslöpa ner mot Ammarnäs (5-6km) och lägergården. På vägen ner passerar vi bivackerna som Aigertturen har grävt. Sista dagen ägnar vi åt olika praktiska övningar nere i Ammarnäs.

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)