Utflykter och sevärdheter

Fjäll utsikt

I kommunen finns många fina utflyktsmål som går besöka både på sommaren och på vintern.

Björkvattnets dalgång

Anjona skatten - skattjakt efter rövarnas gömda skatt.

Det långsträckta fjället Anjona avslutas med den lilla toppen Trollhobben. Här skall enligt traditionen finnas en skatt i en igenmurad grotta. I grottan levde under början av 1600-talet ett gäng rövare. De stal från samernas förråd i trakten.

Detta var innan svenska nybyggare slog sig ner i Tärna. Samerna klagade hos landshövdingen och militär skickades hit. Rövarna och deras kvinnor sköts ihjäl av knektarna. Eftersom samerna inte ville ha tillbaka stöldgodset, murades grottan igen mycket noga. Så noga att den idag inte kan återfinnas. Teorier finns dessutom att grottan inte alls fanns vid Anjona, utan längre ner vid Gardikforsen

Daelvie - en ren samisk upplevelse

Daelvie erbjuder genuina samiska upplevelser enligt ett enkelt koncept: Kom och upplev samiskt liv för en stund, och bli omhändertagen som en god gäst enligt samisk tradition.

Vill du veta mer om samer, träffa renar på nära håll, lära dig om renskötsel, förr och nu? Eller kanske lyssna till äkta traditionell jojk, andas atmosfären och mysa kring elden i kåtan? Daelvie har upplägg som passar såväl privatpersoner, som företag och skolgrupper. Endast förbokning. Ring Lars-Jonas Johansson för mer information och bokning.

Telefon: 070-252 17 66
E-post: info@fjallriket.se
Webbplats: http://www.fjallriket.se

Vojtjajaure kapell

Vojtjajaure kapell ligger i Björkvattsdalgången vid sjön Vojtjajaure ca 3,5 mil från Tärnaby. Kapellet uppfördes, till stor del genom frivilligt arbete och en riksomfattande kollekt, och invigdes av biskop Olof Bergqvist den 13 augusti 1933. Då var Björkvattensdalen rikt befolkad av jordbrukare. Längs vägen ligger Tärnas äldsta nybygge, Lövlund från 1824.

Hemavan

Fjällbotaniska trädgården

På en ås ovanför Naturum i Hemavan ligger Fjällbotaniska trädgården, nära början av Kungsleden. Det är Sveriges högst belägna botaniska trädgård och en av världens nordligaste. Längs en 400 meter grusad gångväg finns hundratals olika växter presenterade, alla hämtade ur den nordiska fjällfloran och dessutom ett tiotal alpväxter. Trädgården står alltid öppen för dig som vill vandra runt själv.

Naturum vindelfjällen

I direkt anslutning till Kungsledens västra ingång i Vindelfjällen finns Naturum Hemavan. Här finns intressanta utställningar om Vindelfjällens Naturreservat och kunniga guider som gärna berättar mer och arrangerar turer och temakvällar.

Särskilda guidningar och aktiviteter anordnas för barn både vintertid och sommartid. Vintertid hålls även föredrag och andra aktiviteter för vuxna.

Upplev Syterbäckens azurblåa vatten

Syterbäcken

Syterbäcken har sin upprinnelse genom alla bäckarna från norra och södra Sytertopparna, och även glaciärerna på Norra Storfjället. Då man vandrar Kungsleden från Hemavan in mot Viterskalstugan vandrar man delvis parallellt med bäcken sista sträckan från hängbron. Hängron över Syterbäcken är 4 km norr om Hemavan efter leden. Därifrån och söderut ner mot E12 är det en lång sträcka av vattenfall med ofta azurblått smältvatten från Norra Storfjällets glaciärer.

Om du vill nå bäcken från E12 finns det en vägbro över bäcken några kilometer norr om Hemavan. Parkera på p-fickan som finns på norra sidan av bron och vandra upp några hundra meter efter bäcken för att se vackra vattenfall och djupa vattengravar.

Jovattnets dalgång

Samernas heliga fjäll, Atoklimpen

Den säreget formade Atoklimpen, på samiska Atoklippie, betraktades av samerna som ett mycket heligt fjäll.

Fjället bjuder på många geologiska och botaniska sevärdheter. Ordet Ato, i Atoklippie, betyder ’Den där’ på samiska. Fjället var så heligt för samerna att det inte fick nämnas direkt vid namn. Här har funnits flera offerplatser. Från Atostugan är det 3 km upp till toppen av Atoklimpen 1006 meter över havet.

Atostugan

Samiska familjen Klementsson byggde Atostugan på 1920-talet trots att det var förbjudet för samer att uppföra fasta byggnader. Platsen där Atostugan nu ligger är en av de äldsta i litteraturen kända samiska boplatserna. Den finns dokumenterad från 1700-talet och heter egentligen Risbäckens sommarviste.

Några hundra meter från Atostugan ner mot Risbäcken ligger en gammal renskiljningsplats. Här samlade samerna sina renar för att skilja dem från andra samebyars eller för att märka kalvarna som fötts under sommaren.

Hitta en egen kristall kring bergkristallgruvan

Små bergskristaller finns kvar i krosshögarna utanför gruvan och det är spännande att försöka hitta ett fint exmplar att ta med sig hem som souvenir. Lättast hittar du kristaller i sprängmassorna nedanför själva gruvan. En stor del av bergkristallerna är dock tyvärr mjölkiga på grund av ovarsam sprängning. Många kristaller har en beläggning av järnhydroxid som kan tvättas bort med saltsyra. Det är tillåtet att plocka med sig små enstaka bergkristaller från krosshögarna som souvenirer.

Laisans dalgång

Fångstgropar i Solberg

Vildren och älg fångades förr i fångstgropar. De äldsta groparna är daterade till 5000 före Kristus. Fångstmetoden har sedan använts ända fram till1000-talet efter Kristus. Här i Solberg finns 24 fångstgropar som är lättåtkomliga från Laisholmsvägen. Torr fin stig som sträcker sig knappt 1 km. Groparna är grävda i en sandås som sträcker sig tvärs över renarnas vandringsväg. Mellan groparna byggdes staket av grenar. Groparna täcktes med ris och löv, som gav vika när renen sprang över.

Upplev midnattssolen på Gurkfjällets topp

En stig går österut från före detta Fjällgården i Solberg upp till toppen av Gurkfjället, 895 meter över havet. Här kan du njuta av en storslagen utsikt. På midsommarafton syns midnattssolen eftersom horisonten är fri rakt norrut, även om Tärna ligger 10 mil söder om Polcirkeln.

Vandra leden med vackra vyer av Tärnaglaciären

Från p-plats överst i fritidshusområdet kring före detta Fjällgården utgår en led med relativt lätt stigning upp till kalfjället. Rakt fram, norrut, går leden förbi Stabre vindskydd, 7 km, och vidare till Syterstugan. Denna led är bitvis mycket blöt och vad förekommer. Leden från Laisaliden via Mortstoppen ansluter till denna led efter Stabre. Den en gång mäktiga Tärnaglaciären syns på Murtsertjåkkes östbrant. Glaciären uppmättes och fotograferades redan i slutet av 1800-talet. Vid öppningen av Syterskalet går leden samman med Kungsleden. Till Syterstugan är det totalt 18 km från Solberg.

Norra Fjällnäs dalgång

Vandra i sagolika Kirjesålandets urskog

För att nå reservatet är det lättast att ta av strax efter byn Slussfors och köra mot Kirjesålandet och stanna vid fiskeplatsen Rödingen. Där går en stig in mot reservatet genom skogen, över Kirjesån sedan är ni framme. Reservatet kan nås från flera andra håll bland annat från Mattanjaure och Danasjö där skogen är mycket fin.

Även från Gardsjönäs (Perstorp) går det en fiskarstig till bland annat Stenträsket. Öster om Stenträsket finns två timrade stugor ”Märsabäckkojan” vid Valoberget samt ”Stor-Aise-kojan”. Dessa är öppna för allmänheten, men hit går det inga stigar utan de ligger i ”stiglöst land”.

Naturstigen Sakkats – Kirjesålandet, 4 km lång, är en av länsstyrelsen iordninggjord slinga med information om urskogen. Den utgår från P-plats vid nedre delen av Nedre Boksjön.

Väretsfjället, ett lättvandrat fjäll med vacker utsikt

Vid vägens slut i Biellojaur börjar en stig upp till Väretsfjället. Stigen upp till kalfjället är lättvandrad och cirka 4 km lång. Där finner du en renoverad fin kåta och stolpbod (njalla) i översta björkskogen. Utsiket är fin och fjällheden är lätt att ta sig fram på. Passa på att leta efter fångstgroparna som finns vid vägens slut på andra sidan bäcken, men de kan vara svåra att hitta.

Storumanområdet Utsikten

Genom hela Storumans kommun rinner Umeälven, som genom sin vattenreglering bildat öar och holmar som tydligt syns från Utsikten. Du tar dig med bil eller till fots upp till Steneseleberget och Utsikten, för att skåda utsikten från utsiktstornet. Följ skyltning från E12:an. När vädret är klart kan du se många av Storumans fjälltoppar som ofta är snöklädda långt in på sommaren. Sommartid finns här också ett café. 

Köp sameslöjd på Nybyggarland

Nybyggarland ligger ca 10 km från Storuman längs väg E45 mot Vilhelmina, vackert beläget i rustik miljö vid Storbäcken. Här tillverkas nordiskt naturinspirerade guld-, silver- och bronssmycken, designade av Anders Landström. Konsthantverk och smycken i tenn finns till försäljning och även sameslöjd, hemslöjd och presentartiklar.

Här kan du även hyra en kanot eller prova på att fiska. För barnen finns det ett lekområde och tillsammans kan ni titta på lappkåtor och en nybyggarstuga.

Nybyggarland
Storbäcken
923 98 Storuman
Telefon: 0951-311 18
Webbplats: www.lapplanddesign.se
E-post: info@lapplanddesign.se

Besök Stensele kyrka  

 Stensele kyrka

Stensele Kyrka är Sveriges största träkyrka. När den byggdes fick nästan hela den dåvarande församlingen plats i kyrkan ca 2000 personer. Här finns ett av de bäst bevarade exemplaren av drottning Kristinas bibel och dessutom världens minsta bibel - stor som ett fjärdedels frimärke.

Bada och fika på hembygdsgården

Hembygdsgården ligger på Luspholmarna i sjön Storuman. Luspholmarna har av "Guide Michelin" utsetts till en av Sveriges bästa sevärdheter. Området har fina badmöjligheter och strövstigar. Här finns ett sockenmuseum med gamla bruksföremål och en bagarstuga där vana tunnbrödsbagare sommartid bakar äkta norrländskt tunnbröd i vedeldad ugn till försäljning.

Långseleberget i Forsvik

Upplev den fantastiska utsikten från Långseleberget i Forsvik, cirka 10 kilomtere öster om Storuman. Det finns en stig som går upp på berget. Den startar vid industriparkering och kan verkligen rekommenderas. Om du går längs elkraftledningen till höger hittar du till stigen som leder upp på berget. Första platån ni kommer till kallas i byamun för ”Midsommarhällan” och här ses en fin vy över Forsvik. På den övre platån ”Storhälla” är utsikten bedårande. Ungefär 500 meter ytterligare längre bort från utsiktsplatsen längs bergskammen ligger Skrattabborrtjärn. Det är en vacker tjärn som kantas av tall- och björkskog

Tängvattnets dalgång

Upplev Ruttjebäckens kristallklara vatten

Ruttjebäcken

Vackra formationer i den mjuka skifferbergarten och det kristallklara vattnet gör Ruttjebäcken till en favorit bland utflyktsmål här i området.Till Ruttjebäcken är det ca 15 km längs den slingrande grusvägen utmed Tängvattnet till Rönäs. Den fina stigen börjar på andra sidan bron över Ruttjebäcken. Efter några hundra meter kan du lämna stigen och gå ut på klipporna. Strosa omkring här och leta jättegrytor, tunnlar, kanaler och fantasifulla slipningar i de mjuka skifferbergarterna.

En varm sommardag värms vattnet i grytorna upp och bäcken förvandlas till ett naturligt äventyrsbad. Ju mindre vatten det är i bäcken, desto fler vackra formationer kommer fram. Ruttjebäcken har genom årtusenden grävt sig ner i den mjuka skifferbergarten. Här finns också stråk av kalkbergsten i berggrunden.

Tärnaby

Ryfjället, en symbol för Tärnaby

Ryfjället

En 4 km lång vandringsled med nästan 1 000 meters höjdskillnad går upp till toppen från väg E12 vid Anders-Jansviken, 19 km från Tärnaby. På cirka 1 000 meters höjd försvinner stigen. Då kan du välja att gå upp mot bergskammen norr om toppen och följa den upp, på sydöstra sidan om toppen stupar Ryfjället brant ner mot Stensjön och Vasksjödalen.

Du kan också gå rakt upp mot toppen. Underlaget är stenigt och terrängen brant, men bitvis finns några gröna stråk att följa. På toppen finns idag Sveriges högst belägna TV-mast.

Gamla kyrknäset

I granskogen vid Gäutajaures strand hittar du det fina lilla kapellet. År 1762 uppfördes här den första svenska kyrkobyggnaden i trakten. Dessförinnan fanns ett kapell vid Strimasund, som då tillhörde Norge.

Tärna kyrka

Kyrkan ligger vackert belägen i Tärnaby med utsikt över sjön Gäutan och Ryfjället. Den nuvarande Tärna kyrka invigdes av biskop Olof Bergqvist 19 juli 1908. 1953 fick kyrkan sitt nuvarande utseende efter en grundlig restaurering.

Tärna sameslöjdateljé

Områdets mest berömda sameslöjdare, Astrid och Sune Enoksson har sin ateljé på Slalomvägen i Tärnaby. Sunes knivar, kåsor och dosor är unika hantverk, exklusiva och hett eftertraktadde. Sune är mest känd för sina graverade sameknivar och arbeten i trä med horninläggningar.
Astrid väver ranor och band med växtfärgade garner. Hon målar och gör smycken. De berättar gärna om sitt arbetsår och visar några av sina alster.

Överuman

Upptäck Kåtavikens grottstig

Fjällen kring Överuman är ett av landets grottrikaste områden. Grottorna upptäcktes och utforskades först i slutet av 1960-talet. Vid Kåtaviken, 45 km från Hemavan, finns ett mycket sevärt område med grottor.

En 4 km lång stig förbinder ett antal av de mest intressanta. Grottstigen presenterar de grottyper och karstformer, utlösningsformer i kalksten, som är typiska för Överuman-området. Vandringsleden är lättgången och kräver ingen speciell utrustning.

För din egen säkerhet och för att få större utbyte av grottbesöket rekommenderas en guidad grottur. Går du på egen hand tänk på att grottbesök kräver ljusstarka lampor, i en grupp ska finnas minst tre lampor. Oömma kläder och skyddshjälm rekommenderas. Gå aldrig ensam ner i en grotta. Alla grottbesök sker på egen risk.

Led från Umasjö till andra världskrigets glimmerbrytningsområde

Lätt vandring efter torr och bra led. Efter några kilometer gemensam sträckning upp till kalfjället delar sig leden i en sydlig sträckning genom Vuoppeskalet till Syterstugan, 20 km. Den nordliga leden fortsätter in till Glimmerstugan 12 km. Leden passerar Jirestugan efter 8 kilometer vid Jireträskets södra ände. Jirestugan går att övernatta i, men den är sliten. I den här stugan finns en hjälptelefon.

Dalen blir trängre in mot Glimmerstugan som är upprustad och öppen och går bra att övernatta i. Den användes som bostad för glimmerbrytarna från 1930-talet till 1952, och dagbrotten är inte svåra att hitta. Arbetarna bar med sig dagens fångst uppför den nästan kilometer långa sluttningen till stugan för sortering och hämtning med häst. Glimmret användes bland annat som isolering i elmotorer och som fönster i kaminer. Fin natur genom ett fjällpass med u-dals känsla och utsikt mot Tärnasjöns norra del och Ammarfjället. En tur med historisk och geologisk karaktär. Från Glimmerstugan går en stig ner till Tärnasjön.

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)