Nyheter

Vad händer nu efter valet?

Kommunhuset
Vem ska styra kommunhuset på resan under kommande mandatperiod? Valet är över och nu drar arbetet igång med att förbereda inför nya politikers tillträde. Bild på kommunhuset i miniatyr vid Badsjön i Storuman.

Valet är över och nu börjar arbetet med att förbereda inför den nya mandatperioden som startar 1 januari 2019. Vi har sammanställt några viktiga hållpunkter och datum under hösten. 

1. Idag 12 september sker den så kallade onsdagsräkningen. Då sammanträder valnämnden i Paragrafen klockan 07.00 och de ska räkna alla förtidsröster som inkommit från andra kommuner och från utlandet efter valdagen. Efter detta transporteras även dessa röster till Länsstyrelsen som räknar alla röster en ytterligare gång och fastställer vilka eventuella röster som inte är giltiga. När detta är klart får vi ett definitivt valresultat från Länsstyrelsen och Valmyndigheten.

2. Den 25 september sammanträder nuvarande kommunfullmäktige för sista gången.

3. Nya kommunfullmäktige sammanträder 20 november och består av de politiker som folket valt direkt genom listorna på partiernas valsedlar. Om någon har fått mer än 5 procent kryss i personvalet så vägs det in och den personen kan flyttas uppåt på partiets lista. Styrelser och nämnder väljs den 20 november.

4. Styrelse och nämnder inleder sin mandatperiod den 1 januari 2019.

5. De som väljs till styrelse och nämnder behöver inte ha stått på partiets lista till kommunfullmäktige. De måste dock vara över 18 år och folkbokförda i kommunen. Det är partierna själva som nominerar dessa personer.

Publicerad den 12 september 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)