Nyheter

Storuman är med i Hela Sverige ska leva

Cyklist på Drottningleden
I ett nytt projekt ska vi arbeta för att hitta nya lösningar så att fler kan få bättre service i glesbygden och upptäcka alla möjligheter som finns här. Vem vill inte ha den här utsikten till vardags?

Storumans kommun kommer att vara med som projektpartner i ett nytt projekt som ska drivas av organisationen "Hela Sverige ska leva". Projektet ska ta fram nya metoder för hur engagemang och kunskaper hos invånare i glesbygden ska tas tillvara på i den kommunala planeringen. Lokal serviceutveckling ska vara i fokus.

Tillväxtverket har beviljat organisationen Hela Sverige ska leva projektstöd för pilotprojektet "Service i Samverkan". Från Västerbotten deltar Skellefteå kommun och Storumans kommun. Totalt är 11 kommuner runtom i Sverige med i projektet.

En lokal processledare kommer att anställas på halvtid som ska jobba för Storumans kommuns plats i projektet. Målet är att det ska skapas nya lokala servicepunkter med varierat innehåll under projekttiden. 

– Det till exempel handla om att titta på hur en handlare kan driva flera olika servicetjänster, att du som bor i en by kan hämta ut biblioteksböcker i mataffären till exempel. Det känns jätteroligt att det här projektet har beviljats. Vi ser behov av lokala lösningar för glesbygden, vi har ju tidigare pratat om vikten av medborgardialog och inflytande och det här blir ett sätt för oss att konkret arbeta med invånarnas önskemål, säger Karin Malmfjord (S), kommunstyrelsens vice ordförande. 

Projektet ska ta fram kommunala serviceplaner för landsbygden som ska ha lokal förankring bland medborgare, politiker och tjänstepersoner. "Hela Sverige ska leva" ska stärka kapaciteten hos lokala utvecklingsgrupper, kommunbygderåd och länsavdelningar i så att den lokala nivån bidrar än mer till serviceutvecklingen på landsbygden i de deltagande kommunerna. 

Publicerad den 19 september 2017