Nyheter

Spara på vattnet i Hemavan under påsk

Vattenbild

Inför påskhelgen uppmanar vi alla turister och besökare i Hemavan att hjälpa oss att spara på vattnet.

Vattenförsörjningen i Hemavan är kritisk under besökstoppar som jul, nyår och påsk. Vi arbetar med planering inför bygget av ett nytt vattenverk i Hemavan som kommer att vara dimensionerat för en mycket större och säkrare vattenförsörjning.

Men fram tills att vi har det nya vattenverket på plats behöver vi din hjälp. Du som besöker Hemavan under påsken kan med några enkla knep hjälpa oss att spara på vattnet så att vi kan undvika att vattnet tar slut under påskhelgen.

Tips på hur du kan spara på vattnet med några enkla knep:

  • Duscha kortare tid och stänga av vattnet vid intvålning. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.
  • Stänga av vattenkranen under tandborstningen. Om kranen stängs av under tre minuter sparas närmare 36 liter vatten.
  • Inte diska under rinnande vatten. Använd diskpropp eller en balja istället. Vid diskning under rinnande vatten i 10 minuter går det åt 120 liter vatten.
  • Fylla disk- och tvättmaskinerna innan de körs. Skölj inte av porslinet i onödan innan det ställs i diskmaskinen och använd gärna kortprogram. Diskmaskinen drar cirka tio liter vatten per disk och tvättmaskinen behöver cirka 50 liter vatten för en tvätt.
  • Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola ur kranen en stund för att få vattnet kallt. 12 liter sparar du om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.
Publicerad den 20 mars 2018