Nyheter

Skytteanska skolan har varit på Grand Hôtel

Ambassadörerna från Skytteanska skolan fick uppleva en dag på Grand Hôtel i Stockholm.
Ambassadörerna från Skytteanska skolan fick uppleva en dag på Grand Hôtel i Stockholm.

Tobaksfri Duo på Skyttteanska skolan var bäst i Västerbotten på att samla in pengar till musikhjälpen under 2017. För att fira framgången och att arbetet med Tobaksfri Duo fyller 25 år blev en grupp elever på Skytteanska bjudna på en resa till Grand Hôtel i Stockholm.

Tobaksfri duo är ett tobaksförebyggande program som startade i Västerbotten 1993. De första kontrakten skrevs på Skytteanska skolan i Tärnaby och på Hembergsskolan i Vilhelmina. Sedan dess har verksamheten vuxit och spridits och i dag finns Tobaksfri duo i alla kommuner i Västerbotten och totalt 84 kommuner runtom i Sverige.

Skytteanska skolan blev inbjudna till en dag på Grand Hôtel i Stockholm där elever från hela landet informerades om tobak. Fyra av ambassadörerna på Skytteanska skolan åkte med flyget ner till Stockholm kl sex på morgonen den 8 februari för en heldag på Grand Hôtel. 

Med på resan var Ottilia Viklund och Bianca Strandgren från årskurs 7 och Fanny Ek och Liv Larsson från årskurs 6. Carin Tjärnström och Karin Byggmark var med från personalen på Skytteanska skolan. 

Ungdomarna fick presentera lite om vad vi gjort här i Tärnaby och fick en egen workshop med Non Smoking Generation, där det även var några andra ungdomar med från bland annat Skellefteå och Vilhelmina. Den föreläsare som gav mest intryck var Parul Sharma som pratade om en hållbar utveckling. Parul är rektor på The Academy for Human Right Business och pratade om tobaksindustrin kopplat till hållbarhetsmål och industrins påverkan på hållbar konsumtion och utveckling idag.

Sist men inte minst var Skytteanska skolans ambassadörer glada över att hamna mitt i vimlet bland alla kändisar som skulle på Grammisgalan. 

Publicerad den 16 februari 2018