Nyheter

Nödförfarande öppnar för flygtrafik

Flygplats Hemavan

Flygtrafiken ska komma i gång så snart som möjligt på Hemavans flygplats. Det framkom vid dagens presskonferens med regeringen och Trafikverket. Nu ligger fokus på att få en operatör som tar över flygningarna.

Klockan 13.00 i dag, fredag, hölls en presskonferens där regeringen och Trafikverket tillsammans berättade hur den akuta situationen ska lösas efter flygbolagets Nextjets konkurs.

För Hemavan, Vilhelmina och Lycksele kommer Trafikverket att genom nödförfarande direkttilldela trafiken för en period på sju månader. Nödförfarandet är möjligt eftersom dessa flygningar omfattas av regelverket för trafikplikt. 

– Här tittar vi nu på operatörer som kan vara intresserade av att ta över den här trafiken. Vi hoppas genom detta förfarande att få trafiken i gång så snart det överhuvudtaget är möjligt. Under tiden kommer vi påbörja upphandlingen för att säkerställa att vi har en trafik efter de sju månaderna, säger Lena Erixon, generaldirektör Trafikverket.

– Jag känner mig lugnare, men inte helt lugn förrän det börjar starta och landa flygplan på Hemavans flygplats, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell till SVT Västerbotten.

Publicerad den 18 maj 2018