Nyheter

Länsstyrelsen informerade om företagsstöd

Frukostmöte

Länsstyrelsen Västerbotten var en av månadens gäster på frukostmötet med näringslivet. Olika typer av företagsstöd var i fokus. Storumans kommuns företagare är duktiga på att söka företagsstöd i jämförelse med många andra kommuner i Västerbotten men vi kan bli ännu bättre på att utnyttja de möjligheter som finns.

­ – Vi tittar på behovet av stöd, vilken affärsmässighet som finns i företaget och om det skapas några nya arbetstillfällen, berättar Erik Dahlberg från Länsstyrelsen som arbetar med företagsstöd.

För den som inte är insatt i systemet kan det verka svårt att få överblick över alla olika typer av stöd som finns. Men det finns alltid hjälp att få, både för dig som är helt ny och för dig som driver ett företag med många anställda.

­ – Det vanligaste vi betalar ut är mikrobidraget på trettiotusen kronor som är till den för den är helt ny och precis har startat ett företag. Kravet är att det ska vara minst en halvtidstjänst och inte en hobbyverksamhet. De här pengarna är till för att komma igång och kanske köpa en dator och grundläggande kontorsutrustning, berättar Erik Dahlberg.

Jämställdhet är också ett område där företag kan söka stöd från Länsstyrelsen. Det finns ett lagstadgat krav på att företag med över 25 anställda ska ha en jämställdhetsplan men det är ofta något som företag inte har prioriterat. Därför finns ett generöst stöd att söka för den som vill bli bättre på jämställdhet.

En annan typ av stöd som kan sökas av företag i Storumans kommun är landsbygdsstöd. Här är det lite andra regler som gäller än vid företagsstöd.

– I Storumans kommun har ni ju möjligheten att finansiera projekt både med hjälp av landsbygdsstöd och bygdemedel som kan täcka upp för den delen som krävs i offentligt stöd. Här finns många möjligheter att undersöka, säger Torbjörn Lindahl som arbetar med landsbygdsstöd på Länsstyrelsen.

Beatriz Axelsson från projektet Digilyft 2.0 berättade om projektet med att kartlägga digitalisering hos Västerbottens företag.

­ – Vi tittar på företagets kostnader och intäkter. En del har kommit långt i sin digitalisering men andra står på steg ett. Då kan den första åtgärden vara att slänga ut faxen, säger Beatriz Axelsson.

Kartläggningen är gratis för mindre företag. I projektet erbjuds du en kartläggning med en konsult till ett värde av 45 000 kronor. Målet är att 24 företagskartläggningar ska göras i Västerbotten och än så länge är 12 påbörjade.

Under ”relaterad information” finns länkar där du kan läsa mer om Länsstyrelsens företagsstöd och se presentationen från mötet.

Publicerad den 2 mars 2018