Nyheter

Invigning av eRum i Storuman

Invigning eRum
Johannes Hallman och Benny Lindh på plats i eRum på Storumans kommunbibliotek.

Under högtidliga former invigdes Västerbottens första eRum i Storuman. Istället för bandklippning blev det en trasslig datorsladd som symboliskt fick lösas upp av våra nyanställda projektledare Johannes Hallman och Benny Lindh. 

– När man är ute och pratar med folk märker man snabbt att det finns ett stort behov för en digital lots. Vi är på väg in i ett nytt samhälle och det här är ett sätt att få in människor i det nya digitala samhället. Vi är först ut i länet och det är med glädje jag är här på invigningen idag. Jag hade inte förväntat mig sådan respons när jag skrev motionen om digitala servicecenter, säger kommunstyrelsens vice ordförande Karin Malmfjord. 

Under projektperioden ska fyra eRUM upprättas i anknytning till biblioteken i Storuman, Lycksele och Åsele. eRUM bemannas med en person i varje center. Projektet fokuserar på ökad samverkan kring digitalisering som ämne, i och mellan kommunerna, samt med myndigheter och lokala verksamheter. I början av nästa år öppnas eRum i Lycksele och Åsele.

Behövs ökad kunskap och medvetenhet om digitalisering

– Vi ser att det kommer bli mer och mer tjänster som blir digitala. Vi kommer att ha en mängd andra ärenden som vi kan hantera digitalt i framtiden och vi måste öka kunskapen och medvetenheten om digitaliseringen. Det är oerhört viktigt att vi får med alla, även de som inte är digitalt delaktiga idag, säger koncernchef Peter Persson.

– Det här händer vare sig vi vill eller inte och därför är det jätteviktigt att det finns möjligheter att ge den här servicen. Storuman och Tärnaby går nu först ut och visar vägen för resten av Västerbotten men även för hela landet. Det pratas mycket om infrastruktur och utbyggt bredband men ibland glöms individerna bort, säger Rebecca Eriksson, projektledare på Region Västerbotten. 

Det ska vara lätt att komma in på eRum

Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Länsbiblioteket i Västerbotten/Region Västerbotten samt kommunerna Storuman, Lycksele och Åsele.

– Vi har redan haft folk som kommit förbi med olika frågor. Min ambition är att det ska vara en låg tröskel och att man ska kunna komma förbi närsomhelst, säger Johannes Hallman som kommer att ansvara för eRum på biblioteket i Storuman.

Till eRum ska du kunna vända dig för att få hjälp med digitala tjänster. Vi ska inte konkurrera med andra företag utan om du behöver hjälp med att till exempel laga en mobiltelefon eller installera ett program kommer vi hjälpa dig att komma i kontakt med rätt företag. 

Se fler bilder på vår Facebook-sida (länk öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 11 december 2017