Nyheter

Årets stormkock i Tärnaby

Stormkock

Sveriges coolaste mattävling genomförs återigen i Tärnaby. Juryordförande 2018 är Ulrika Brydling som skrivit flera kokböcker. Hon är en stark vän av hållbar matlagning och använder gärna mycket grönt och lokalt i sin egen mat. Tillsammans med juryteamet skall hon utse vinnaren i 2018 års upplaga av Årets Stormkock. 

Tävlingen går utomhus vid Tärnaby Fjällhotell och de tävlande använder klassiska stormkök från Trangia. Råvarorna är hemliga för deltagarna fram till strax innan start och matlagningen får ta max 60 minuter. Juryn bedömer smak, men också utseende, teknik/handlag och råvaruhantering (inte för stort svinn!). Årets Stormkock har genomförts sedan 2003. Tävlingen har varierat lite i format och storlek, men har alltid handlat om att laga mat utomhus på stormkök i de förutsättningar naturen bjuder, vilket kan vara lite speciellt i fjällen i januari. Vi lagar maten utanför Tärnaby Fjällhotell.

Program 23 januari :
13:00 Deltagarna får tillgång till råvarorna. De skall välja råvaror, skriva recept och förbereda vissa saker.
13:30 Deltagarna startar med 5 minuters mellanrum.
15:15 Samtliga deltagare skall vara klara och ha lämnat sina bidrag för jurybedömning och fotografering.

Årets tävlande: Håkan Widing, Tärnaby; Gunilla Olofsson, Virisen; Emil Pettersson, Hemavan, Triin Reilson, Hemavan; Johan Lans, Kiruna; Anton Martinsson, Kiruna; Kevin Jim, Stockholm; Sebastian Hudak, Kalix och Albin Salomonsson, Sälen