Nyheter

2,3 miljoner till Kulturakademin i Storuman

Vid Arvsfondsdelegationens sammanträde under förra veckan tilldelades Kulturakademins projekt "Filmarkivet i Storumans kommun” totalt 2 270 817 kronor under tre års tid.

Projektet som arbetats fram under en längre tid går ut på att ungdomar under tre år ska arbeta med att filma och dokumentera vardagslivet i Storumans kommun. Filmerna skapas med hjälp av telefoner, skärmplattor eller vanliga kameror. I centrum för projektet står en grupp filmledare i de äldre tonåren som kommer att leda och utbilda andra barn och ungdomar. Filmaktiviteterna blir ett verktyg för att främja samverkan och överbrygga barriärer mellan olika samhällsgrupperingar och generationer.

En viktig del i projektet handlar om att skapa naturliga möten mellan unga och gamla i vilka de yngre visar och lär de äldre invånarna den digitala teknikens möjligheter. Projektet kommer bland annat att verka för att etablera en årlig film- och kulturfestival i Storuman. De många kortfilmerna som produceras kommer att bevaras och göras tillgängliga vid Storumans Fotoarkiv och Västerbottens museum samt via Kulturakademin. Själva filmverksamheten fortlever i Kulturakademins regi med stöd av projektets samverkansparter. 

– Det känns helt underbart att vi kan sätta igång med projektet. Vi hoppas på att ett stort deltagande och intresse från många som bor och verkar i kommunen, säger Duncan Kemp vid Kulturakademin i Storuman.  

För mer information:

Duncan Kemp
Kulturakademin Storuman
070-693 99 99 

Mikael Wahldén
Handläggare
Kammarkollegiet
Allmänna arvsfonden
08-700 07 84

Publicerad den 15 april 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)