Dricksvattnets kvalitet

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Ansvarig nämnd
Vattenglas som fylls från kran

Vatten är en förutsättning för liv. Vi består själva till största delen av vatten och behöver vatten varje dag – friskt, rent vatten.

Vattnets kvalitet beror på marken och omgivningen. Vattnet innehåller naturligt en mängd ämnen som ger god smak, men det innehåller även en del ämnen som vi inte vill ha för höga halter av.

Eftersom kommunalt dricksvatten är klassat som ett livsmedel ställs höga krav på dess kvalitet. Det får inte finnas skadliga bakterier eller hälsofarliga ämnen i dricksvattnet.

I Sverige är det Livsmedelsverket som bestämmer vilka krav som ska ställas på dricksvattnets kvalitet. Kraven regleras i Livsmedelsverkets föreskrifter om dricksvatten (SLVFS 2001:30, omtryck LIVSFS 2011:3). Som komplement till föreskrifterna finns också en vägledning.

Ansvar

Det är vi inom kommunens tekniska avdelning som producerar och distribuerar dricksvatten och som ansvarar för kontroll av att vattnet är hälsosamt och rent. Det innebär bland annat att kvalitetskrav och gränsvärden ska uppfyllas och eventuella föroreningar av dricksvattnet förebyggs.

Vattenverken, där vattnet bereds, betraktas som livsmedelsanläggningar och det innebär att miljö- och samhällsbyggnadskontoret måste godkänna anläggningarna och utöva tillsyn.

Kontroll

Dricksvatten är det mest kontrollerade av alla livsmedel. Vi kontrollerar vattnet löpande både vid intaget till vattenverket, under beredningen och hemma hos konsumenten.

Vi som jobbar med dricksvatten i kommunen vill att vårt dricksvatten ska vara gott och rent, inte lukta eller se grumligt ut och att det ska vara hälsosamt och lättillgängligt.

Provtagning

Varje år tar vi cirka 150 prover på råvatten och på dricksvattnet både vid vattenverken och ute hos er konsumenter.

Provtagningen genomförs utifrån en fastställd plan. Råvattnets kvalitet, varifrån det kommer och om det påverkas av till exempel omfattande regn avgör hur många och hur ofta prover tas vid respektive vattenverk. 

Analyser 

Det som analyseras vid laboratorium är bland annat bakterier, grumlighet (turbiditet), pH-värde (vattnets surhetsgrad) och vissa metaller. Varje vattenprov bedöms utifrån Livsmedelsverkets gränsvärden för dricksvatten.

När laboratoriet analyserat ett vattenprov ger de ett av tre omdömen; tjänligt, som betyder att vattnet är bra för det ändamål man tänkt sig, tjänligt med anmärkning och otjänligt. "Tjänligt med anmärkning" är en varningssignal – en upplysning om att vi måste utreda orsaken till förhöjda värden. "Otjänligt" är olämpligt att dricka.

Protokoll dricksvattenanalyser

Kompletta analysprotokoll för respektive vattenverk, enligt Livsmedelsverkets krav på redovisning av provresultat, finns dokumenterade hos VA-huvudmannen, det vill säga på tekniska avdelningens kontor i Storuman respektive Tärnaby.

Ett analysprotokoll är en offentlig handling, vilket innebär att alla som vill har rätt att ta del av uppgifterna. Om du vill ta del av ett analysprotokoll rekommenderar vi att du ringer oss för en genomgång.