Resa energisnålt med bil

väg
foto:Matilda Schön

Eftersom Storumans kommun är väldigt stor till ytan är vi väldigt beroende av att resa. Många gånger känns bilen som den bästa, och kanske den enda lösningen, men det innebär både kostnader och utsläpp av växthusgaser. 

Det finns mycket du kan göra för att minska bränsleförbrukningen och utsläppen av växthusgaser. Ditt val av biltyp, storlek på bil och val av bränsle har stor påverkan, men också hur du sköter om din bil. Fundera också över om du kan gå, cykla eller ta bussen istället för bilen. 

Åtgärder för att minska bränsleförbrukningen

Det finns ett antal åtgärder du kan göra för att sköta om bilen så att bränsleförbrukningen minskar:

  • Genom att lämna in bilen på service regelbundet. En välmående motor behöver 5–10 procent mindre bränsle.
  • Onödig last innebär att bilen kräver mer energi och därmed ökad bränsleförbrukning. Tillbehör på bilens utsida ökar motståndet och bränsleförbrukningen. Ttakboxen på bilen drar cirka en deciliter mer bränsle per mil.
  • Motorn blir varm först när du kör med bilen, så att stå på tomgång när du skrapar rutorna är onödigt. Använd motorvärmare. Ha den inkopplad i 1,5 timme om det är kallare än -15 grader, i en timme om det är mellan -15 och 0 grader och 30 minuter om det är mellan 0 och +10 grader. Använd timer för att inte använda mer el än som behövs.
  • Numera finns det energimärkning även på däck. Däcken svarar för 20-30 procent av bilens bränsleförbrukning. Genom att byta dina gamla däck mot nya med högsta energiklass, kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 10 procent.
  • Med rätt lufttryck rullar bilen lättare vilket innebär lägre bränsleförbrukning och mindre slitage vilket gör att däcken håller längre. Lufttrycket bör kontrolleras en gång i månaden och rekommenderat tryck finns angivet i bilens instruktionsbok, vid tanklocket eller på dörrstolpens insida vid förarplatsen.
  • Att använda luftkonditionering sparsamt är en åtgärd som sparar energi.

Köpa bil

Valet av bil har stor betydelse för din ekonomi och för klimatpåverkan. En bil kostar vanligtvis mellan 30 000 och 50 000 kr per år, exklusive eventuella billån, och har bland annat att göra genomsnittsförbrukningen per mil.

En bil som går 1 500 mil per år och som drar 0,8 liter bensin per mil förbrukar 1 200 liter per år, vilket kostar cirka 16 800 kronor och släpper ut cirka 3,2 ton fossilt koldioxid. En bil som däremot drar 0,5 liter bensin per mil och som går lika långt på ett år förbrukar 750 liter per år och kostar istället 10 500 kr. Den bilen släpper även ut ungefär ett ton mindre fossilt koldioxid per år. Det har med andra ord stor betydelse för din ekonomi och utsläppet av koldioxid hur mycket bilen drar.

Tänk därför noga igenom vilket behov av bil du har (om det ska vara fyrhjulsdrift, automatlåda med mera) och hur stor bilen ska vara innan du köper den. Konsumentverket har en bra sida som heter Bilsvar, där du kan jämföra olika bilar.

Drivmedel

De flesta fordon drivs med bensin och diesel, som är fossila bränslen och som påverkar både miljön och hälsan negativt. Det finns även fordon som helt eller delvis är eldrivna och de som drivs med förnybara bränslen, till exempel etanol. Etanol går att tanka i Storuman och Tärnaby. 

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)