Brandvarnare

En brandvarnare
Bild från stock.xchng

Det absolut viktigaste du kan göra för att höja säkerheten i ditt hem är att se till att du har en fungerande brandvarnare. Ingen annan åtgärd är så enkel och så billig i förhållande till den säkerhet den ger.

Olika typer av brandvarnare

Det finns två typer, joniserande och optiska. I en hemmiljö spelar det ingen större roll vilken du väljer, i en dammig miljö är den joniserande bättre.

Placering av din brandvarnare

Brandvarnarna ska du montera centralt i taket. Om du inte kan montera den i taket kan du placera den så högt upp på väggen som möjligt utanför sovrummet eller i en hall som du måste passera för att kunna utrymmma vid en brand.

Montera inte brandvarnaren i köket eller vid en öppen spis eller kamin. Matos och rökpuffar kan ge falska larm. Inte heller utanför en bastu eller dusch eftersom vattenångan kan starta brandvarnaren.

Antal brandvarnare

Du bör ha minst en brandvarnare på varje våningsplan. En brandvarnare ska inte täcka mer än 60 kvadratmeter. I en bostad med flera våningar eller källare rekommenderas trådlösa brandvarnare.

Skötsel av din brandvarnare

Ta ner brandvarnaren en gång per år, dammsug och byt batteri. Använd vanliga batterier, inte batterier som har fem eller tio års livslängd eftersom det är säkrare att byta ut batterierna en gång per år.

Tänk på att om du har slipat golv eller gjort något annat som skapat mycket damm ska du dammsuga den oftare. En dammig brandvarnare slutar inte att fungera men den brukar börja ge ifrån sig korta ljudstötar ungefär som när batteriet är slut.

Din brandvarnare bör du byta ut vart tionde år.

Du som bor i lägenhet

Prata med din hyresvärd om vad som gäller just för dig.

I de flesta fall brukar hyresvärden montera brandvarnare och överlåter sen till dig att byta batteri och sköta om brandvarnaren.

Kom in till oss så hjälper vi dig att välja rätt brandvarnare till ditt hem.

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)