Barnbidrag

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Omsorgsförvaltningen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: on@storuman.se

Ansvarig nämnd

När ett ensamkommande flyktingbarn tilldelas permanent uppehållstillstånd (PUT) har denne rätt till barnbidrag från försäkringskassan. Men då krävs att en Särskild förordnad vårdnadshavare (SFV) tillförordnas.

Ett ensamkommande barn under 16 år med PUT har rätt till barnbidrag från Försäkringskassan. Denne kan inte ansöka själv och detta gäller även den gode man som barnet haft under asyltiden. Detta är en av anledningarna till att en SFV tillförordnas och ansöker om barnbidrag till barnet.

Då en god man inte kan ansöka om barnbidrag hos Försäkringskassan, så måste barnet vänta tills en SFV tillförordnas och det kan dröja några månader innan detta är klart. Eftersom barnbidraget är en rättighet, kommer den framtida SFV få barnets barnbidrag retroaktivt för de månader som barnet varit utan SFV och istället haft kvar sin god man som inte kunnat ansöka om bidraget.

För det barn som är över 16 år men fortfarande går på högstadiet har rätt till förlängt barnbidrag, eftersom du inte kan söka studiebidrag från centrala studiestödsnämnden (CSN) så länge du inte går på något gymnasium.

Bidrag kan sökas i väntan på barnbidrag

Ett ensamkommande flyktingbarn som får PUT förlorar sin dagersättning från Migrationsverket som denne har fått under asyltiden. För att han eller hon ska ha några pengar att leva av under tiden de väntar på att tilldelas en SFV, kan gode mannen ansöka om ekonomiskt stöd hos ansvarig handläggare på socialtjänsten i Storuman. Det ekonomiska stödet som blir aktuellt i detta fall blir "bidrag i avvaktan på barnbidrag eller studiemedel", blankett finns under fliken blanketter till höger.

Denna bidragsform ansöks inför varje månad och betalas ut i förskott av socialtjänsten. Om gode mannen ansöker om bidrag för ex. oktober månad så skall ansökan komma insenast den 20:e september månad. Därefter utbetalas bidraget innan september månads slut. Summan på bidraget motsvarar den samma som barnbidraget, 1050 kronor.

Sedan när pengarna från Försäkringskassan kommer i efterhand till den som utsetts till SFV måste dessa betalas tillbaka till socialtjänsten. För mer information om hur mycket och var ni ska betala, kontakta ansvarig socialsekreterare på socialtjänsten.

.

 

Publicerad den 16 oktober 2017