Nyheter

Futurize fortsätter med kontraktet

Elever och politiker i Futurize
Melinda Forsman, rektor Christina Fredriksson, Johanna Eriksson, Jennifer Jonsson, Matihlda Hedman, Tina Kerro (fp) ordförande i fritids- kultur och utbildningsnämnden och Karin Malmfjord, vice ordförande i kommunstyrelsen.

Projektet Futurize på Röbroskolan fortsätter arbetet mot en mer hållbar framtid. Futurize-gruppen, representanter ur elevrådet och två av Storumans lokala politiker har i veckan träffats för att diskutera innehållet i kontraktet som ska bli färdigt och skrivas på under vårterminen. 

Ett av målen med kontraktet är att matsvinnet ska minska med 50 procent. Efter studiebesök på matbespisningen har det visat sig att matsvinnet kostar 83 000 kronor per år. Genom informationsinsatser och aktivt arbete med till exempel ett matråd ska svinnet minska. Röbroskolan vill också börja med kompostering av matavfall.

Syftet med kontraktet är att pengarna som sparas ska gå tillbaka till skolans verksamheter så att eleverna ska ha tydliga mål att jobba mot.

- Om vi kan visa alla hur mycket vi förlorar på matsvinnet och vad vi kan få istället så kanske folk bryr sig mer, sa en av representanterna från elevrådet. 

Energi ska sparas genom släckta lampor och källsortering

I kontraktet ingår också att eleverna ska bli bättre på att cykla och gå till och från skolan och frititdsaktiviteter. Det finns planer på att ta fram en resepolicy. En viktig del i det arbetet är att kommunen underlättar för eleverna att gå och cykla och göra trafikmiljön säkrare.

Källsortering och att spara på energi genom att släcka lampor och stänga av till exempel datorer som inte används ska ingå i kontraktet. Röbroskolan har i dagsläget ingen källsortering så där finns det mycket att arbeta med.

Eleverna som deltar i Futurize på elevens val har tillsammans med lärare och projektledare arbetat fram målen som ska vara med i kontraktet. Nästa hållpunkt i arbetet med Futurize blir nu att förslaget ska göras färdigt för att sedan behandlas i arbetsutskott och slutligen i fritids-kultur och utbildningsnämnden.