Vattenmätare

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Kontaktuppgifter
Tekniska avdelningen
Telefon: 0951-140 86
renhallning@storuman.se

Ansvarig nämnd
En vattenmätare

För att avgöra hur mycket vatten varje hushåll förbrukar och för en korrekt debitering måste vattnet mätas och för detta används vattenmätaren.

En genomsnittlig människa förbrukar ungefär 180 liter vatten per dygn. Den största delen går åt till personlig hygien och toalettspolning och endast en liten del till dryck och mat. Genom att hålla koll på din vattenförbrukning och vara uppmärksam på exempelvis en droppande kran kan du spara på vatten.

Vad som är vad på mätarverket

Mätarens nummer står på mässingsringen. Räkneverket i en mätare visar mätarens ställning i antalet kubikmeter och när verket passerat 99999 kbm har räkneverket gått runt ett varv.

Snurror med röda pilar visar (från vänster till höger):
1 liter/varv, 10 liter/varv, 100 liter/varv, 1000 liter/varv

Placering av vattenmätare

För att vi ska kunna komma åt vattenmätaren vid byte, service eller extra avläsning ansvarar du som fastighetsägare för att mätaren är lättåtkomlig. Det innebär att det måste finnas ett fritt utrymme runt mätaren, se illustration till höger här på sidan. Mätaren får heller inte byggas in eller placeras bakom tung utrustning eller inredning. Det är också bra om vattenmätaren sitter i ett utrymme där det finns golvbrunn.

Om du planerar att bygga en ny permanentbostad, vill sätta in en vattenmätare i ett fritidshus som övergår till att vara permanentbostad, eller vid ombyggnation av befintlig vattenmätarplats så måste du även planera för ett tillräckligt stort utrymme för mätarplats. Utrymmet ska vara tillräckligt stort för att en liggande vattenmätare ska få plats och utformas enligt illustration till höger här på sidan.

Tänk även på att utrymmet där vattenmätaren sitter måste vara uppvärmt så att mätaren inte fryser sönder. En sönderfryst vattenmätare kan orsaka stora vattenskador och som fastighetsägare är du ansvarig om mätaren fryser sönder. Om din mätare fryser sönder så måste du genast kontakta kommunens tekniska avdelning, vi byter då mätare och debiterar både för mätaren och arbetskostnaden.

För mätare som är placerad i en mätbrunn finns speciella anvisningar när det gäller placering. Förändring av mätarplacering eller brytning av mätarens plombering får inte ske utan tekniska avdelningens kännedom.

Fritidshus

Vattenmätare ska inte finnas i fritidshus. För fritidshus betalas i stället brukningsavgift utifrån antal lägenheter i huset.

Avläsning av vattenmätare

Du ska meddela din vattenförbrukning en gång per år till tekniska avdelningen. Vi skickar dig ett avläsningskort och du läser själv av aktuell mätarställning. Utifrån föregående avläsning och aktuell avläst mätarställning beräknas en årsförbrukning som ligger till grund för debiteringar av vattenförbrukningen framåt i tiden.

Om du vet med dig att förbrukningen kommer att minska eller öka så bör du höra av dig till oss så ändrar vi på preliminärdebiteringen.

Håll koll på din mätare

Ser du en luftbubbla i mätaren? Det är ingen fara. Det ska vara vatten i mätaren, men i normala fall är den helt fylld och då syns inte vattnet. Ibland kan det komma in en luftbubbla i vattnet till exempel i samband med mätarbyten, som syns i mätaren. Fukt på mätaren kan vara kondens och behöver inte betyda läckage.

Håll gärna koll på din vattenavläsning. Jämför med den preliminära avläsningen på din faktura. Det kostar inget att lämna en extra vattenavläsning. Det kan göra att du slipper betala för vatten som du inte förbrukat eller att du slipper få en stor räkning när den årliga avläsningen lämnats in.

Om du misstänker att mätaren går fel

Om du misstänker att mätaren går fel, titta på mätaren och kontrollera att alla visarna på mätaren står stilla, när du vet att inget vatten används. Kontrollera och läs mätaren morgon och kväll under några dagar. Ibland kan det vara så att det är ett läckage i toalettstolen och det är inte alltid så lätt att se, som många tror.

Prova dig fram genom att lägga en bit hushållspapper i stolen strax under toalettringen, blir det fuktigt då är det ändå toalettstolen som läcker.

Givetvis så kan vi skicka i väg mätaren på provning. Om det visar sig att det inte är något fel på mätaren så får abonnenten själv stå för kostnaden. Därför rekommenderar vi alltid att först göra de kontroller som går att göra.

Åtgärda!

  • Åtgärda en droppande vattenkran. Det kan annars kosta dig upp emot 20 000 liter vatten per år, eller motsvarande mer än 130 fyllda badkar¹. På ett dygn blir det cirka 55 liter.
  • Åtgärda en toalett som smårinner. På ett år kan en läckande toalett dra 400 000 liter vatten, vilket motsvarar 2 700 badkar. På ett dygn blir det cirka 1 000 liter.

Att tänka på

  • Din vattenmätare tillhör VA-huvudmannen (Storumans kommun). Du som fastighetsägare ansvarar för att vattenmätaren inte skadas eller utsätts för frost.
  • Platsen ska anordnas så att mätaren skyddas mot frost, värme och annan yttre påverkan.
  • Väggparti och golvet intill bör tåla spill och läckage av vatten.
  • Utrymmet bör vara väl ventilerat för att undvika fukt- och mögelskador.
  • Ett utrymme på 600 mm framför och 700 mm ovanför vattenmätaren måste vara fritt från alla föremål.
  • Mätarplatsen bör vara upplyst.
  • Om vattenmätaren behöver tas ned på grund av frostrisk eller annan orsak måste du som fastighetsägare alltid kontakta tekniska avdelningen.
  • Kontrollera att ventilerna på bägge sidor om vattenmätaren fungerar.

Bestämmelser

ABVA är Allmänna bestämmelser för brukande av Storumans kommuns allmänna vatten- och avloppsanläggning. Dokumentet reglerar ansvarsfördelningen mellan fastighetsägaren och Storumans kommun. ABVA finns att läsa under Relaterad information.