Nyheter

Vi reser klimatsmart till Storumandagen

Koncernchef Peter Persson, näringslivssekreterare Mona Olovsson, kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell och näringslivschef Johan Duvdahl reser klimatsmart till Stockholm och Storumandagen.
Koncernchef Peter Persson, näringslivssekreterare Mona Olovsson, kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell och näringslivschef Johan Duvdahl reser klimatsmart till Stockholm och Storumandagen.

Temat för årets upplaga av Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm är "smart tillväxt". Storumans kommun deltar på plats men i år väljer vi att resa klimatsmart till arrangemanget med tåg, elbil och buss istället för flyg.

Vi startar resan i Storuman och åker buss och elbil till Vännäs där vi hoppar på tåget ner mot Stockholm. När vi är klara i Stockholm åker vi tillbaka hem samma resväg. Totalt är vi en grupp på cirka åtta personer som reser till Stockholm för att arrangera och medverka på Storumans dag på Grand Hôtel den 24 januari.

Årets tema för Västerbottenveckorna är "Smart tillväxt” och handlar om ekonomisk och hållbar utveckling som baseras på samverkan, kunskap och innovation, ofta kopplat till tillväxten i små- och medelstora företag. Under Storumans dag kommer bland annat Heidi Andersson berätta om sitt arbete mot att bli fossilfri 2025. 

– Det är tionde året med vår satsning på Västerbottensveckorna och vi kan se tillbaka på många år av lyckade satsningar för att öka kunskapen och medvetenheten om vår kommuns arbete och investeringar. Vi är där för att bygga nätverk och skapa kontakter som kommer att göra konkret nytta för oss som bor här. Vi har genom åren fått människor att bli imponerade och intresserade av Storumans kommun, människor som vi inte haft möjlighet att påverka på annat sätt, berättar näringslivschef Johan Duvdahl som är en av de som reser ner till Storumans dag med tåg och buss.

Karin Malmfjord, kommunstyrelsens vice ordförande kommer också att åka med ner till Stockholm. Hon är en van användare av klimatsmarta alternativ som tåg och buss. 

– Att leva klimatsmart handlar om att ändra sitt beteende. Jag har i många år redan ersatt bilåkande mot bussåkande. Nu är det dags att ta nästa steg och byta ut flygresorna mot tåg när det är möjligt att genomföra, säger Karin Malmfjord. 

– Temat för våra dagar på Grand Hôtel är klimatsmart tillväxt. Därför är det självklart att vi försöker göra resan till och från Stockholm på ett klimatsmart sätt, säger Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande.

Gruppen som reser klimatsmart till Stockholm kommer försöka använda restiden till arbete och utnyttja timmarna på tåget väl. 

– Med modern teknik vinner man arbetstid genom att använda klimatsmarta alternativ som buss och tåg, säger Peter Persson, koncernchef på Storumans kommun.

Publicerad den 18 januari 2018