Nyheter

Vattenfall lägger ner i Storuman

Vattenfall lägger ned sin driftcentral i Storuman. Elva anställda berörs av nedläggningen. Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell (C) är starkt kritisk till beslutet. 

Vattenfall har beslutat att minska antalet driftcentraler i sin verksamhet från tre till två. Vattenfall vill ”effektivisera vattenkraftsverksamheten för att vara bättre rustad för framtiden”. Syftet uppges vara ”att bättre nyttja resurserna och skapa flexibilitet i både produktion och organisation”.

Vattenfall väljer att prioritera verksamheten i Vuollerim (Jokkmokks kommun) och Bispgården (Ragunda kommun) medan driftcentralen i Storuman läggs ned. Vattenfalls säger sig ha som ambition att i möjligaste mån undvika uppsägningar bland de elva anställda. 

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell (C) är starkt kritisk till Vattenfalls beslut.

– Dessa elva arbetstillfällen slår hårt mot en så pass liten ort som Storuman. Det råder redan brist på den typen av arbetstillfällen som det handlar om på vår ort. Storumans kommun har inte vid något tillfälle haft möjlighet till en dialog med ledningen för Vattenfall om deras beslut, säger Tomas Mörtsell.

– Storuman är ett fortsatt viktigt nav för Vattenfall. Såväl Vattenfalls fortsatta investeringar i vattenkraft, elnät och vindkraft är till gagn för Storuman och närliggande kommuner. Vår ambition är nu att i möjligaste mån klara detta på andra sätt än genom uppsägning, säger Christer Ljunggren, chef för Vattenfall Vattenkraft i ett pressmeddelande.

Förändringen uppges vara en konsekvens av förslaget till ny organisation för Vattenfalls vattenkraftsverksamhet som personalorganisationerna och berörda medarbetare informerades om idag, torsdag. Den 27 mars startar förhandlingarna om den nya organisationen och dessa beräknas pågå under våren.

 – Storumans kommun ser fram mot en dialog med ledningen för Vattenfall som vi hoppas ska kunna leda till att neddragningen stoppas och att vi kan se på andra lösningar än de som nu föreslås, avslutar Tomas Mörtsell.

Kontakta oss gärna för ytterligare information och kommentarer:

Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande
070-548 86 29
tomas.mortsell@storuman.se

Johan Duvdahl, näringslivschef
070-379 31 15
johan.duvdahl@storuman.se

Publicerad den 16 mars 2017