Nyheter

Varning för storm och stormbyar i Västerbotten

Storm i fjällen

SMHI varnar för klass 2 stormbyar i Västerbottens inland, klass 2 storm i södra Lapplandsfjällen och klass 1 mycket hårda vindbyar vid kusten under söndag eftermiddag och kväll. Vinden avtar under måndag morgon.

Allmänheten uppmanas att följa läget via myndigheter och medier, och att inte ge sig ut på vägar eller i fjällen under ovädret. Det är också viktigt att förbereda sig på de elavbrott som kan uppstå som en konsekvens av de hårda vindarna.

Länets aktörer samverkar och följer väderläget.

Storm klass 2 i södra Lapplandsfjällen

Under söndag eftermiddag eller kväll blåser det upp till 25 m/s västlig vind på kalfjäll och även vindutsatta platser i den lägre terrängen. Nederbörd i form av snö med snödrev. Vinden avtar på måndag morgon.

Definition för Varning klass 2 storm:
Medelvind på minst 25 m/s. Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen.

Stormbyar klass 2 i inlandet

I Västerbottens inland blåser det upp med västlig vind som vrider till nordväst under lördag eftermiddag och kväll med stormbyar på 25 m/s. Vinden avtar under måndag morgon.

Definition för Varning klass 2 stormbyar:
Vindbyar från 25 m/s upp till 30 m/s. Skador på byggnader med risk för kringflygande föremål. Större skador på skog och risk för störningar i trafik samt el- och teleförsörjning. Om prognosen ändras till 30 m/s eller mer uppdateras varningen till en högre varningsklass.

Tänk på att:

  • Håll dig informerad via Sveriges radio P4länk till annan webbplats eller det nationella informationsnumret 113 13.länk till annan webbplats
  • Ge dig inte ut i fjällområdet eller trafiken i där klass 2-varning utfärdats i onödan.
  • Ta bort eller knyta fast lösa föremål som kan blåsa iväg.
  • Ta hand om dig själv och närstående – kontrollera gärna så att grannar mår bra.
  • Hjälp till att sprida bekräftad information från ansvariga myndigheter för att undvika rykten och falsk information.
  • Var källkritisk – välj bekräftade källor för att undvika rykten och desinformation.
Publicerad den 24 februari 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)