Nyheter

Välbesökt byamöte i Blaiken

Byamöte i Blaiken

Cirka 30 personer kom på det första av tre byamöten som Storumans kommun arrangerar i januari. Deltagarna på mötet i Blaiken fick ställa frågor till politiker och tjänstepersoner som deltog från kommunen.

Byamötena hålls i Blaiken, Barsele och Pauträsk. På programmet för mötena står bland annat kommuninformation, föreningsstöd och möjlighet att samtala om aktuella gruvprojekt.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell och vice ordförande Karin Malmfjord talade om dagens situation i kommunen och aktuella utmaningar och möjligheter. 

Utredare Alexander Jonsson berättade om hur föreningar går till väga för att ansöka om bidrag och vem de ska vända sig till vid frågor. Det handlade bland annat om bygdeavgiftsmedel, nya rutiner kring ansökningsprocessen samt hur det blir med Leader Lappland i framtiden. 

Utredare Jimmy Lindberg talade om investeringar och hur olika tillståndsprocesser ser ut. Vilka investeringar som är aktuella i allmänhet och kring Blaikenområdet i synnerhet. Jimmy berättade om vad som händer med med Blaiken vindkraftspark och Höglandsprojektet, det ärendet har återremitterats från regeringen till SGU Bergsstaten. 

Projektledare Karina Umander informerade om projektet REGINA. En av aktiviteterna på byamötena är att besökarna får fylla i en enkät där boende i byarna får svara på frågor och utveckla sina tankar och funderingar kring eventuella framtida gruvetableringar i anslutning till byarna. Enkäten besvaras anonymt. 

Dean Carson från Glesbygdsmedicinskt Centrum berättade om projekten Recruit & Retain, Framtiden för små byar och MISTRA.

Publicerad den 10 januari 2017