Nyheter

Temakväll om klimat och krisberedskap

Räddningschef Lars-Erik Sundqvist föreläsare på krisberedskapsveckans temakväll.
Räddningschef Lars-Erik Sundqvist föreläsare på krisberedskapsveckans temakväll.

Den nationella krisberedskapsveckan pågår för fullt och på tisdagskvällen bjöd Storumans kommun och räddningstjänsten in till en temakväll för allmänheten där vi pratade krisberedskap och klimatförändringar. Räddningschef Lars-Erik Sundqvist var på plats och gav konkreta tips på hur du kan förbereda dig på en kris. 

Erika Arklöf, projektledare, Erika Kristoffersson, GIS-samordnare och Anna Svingfors, miljöinspektör har arbetat med ett projekt där en början till en klimatanpassningsplan för Storumans kommun tagits fram.

De har tittat på hot och risker som ett förändrat klimat för med sig. Det kan handla om till exempel skyfall, översvämningar eller ras. I framtiden skulle en klimatanpassningsplan kunna vara med som ett tematiskt tillägg till en fördjupad översiktsplan. 

Klimatförändringar och krisberedskap hänger ihop när vädret blir mer extremt. Men ett av kvällens budskap som förmedlades var att vi ändå har en ganska bra beredskap här i Storuman. 

– Vi är väl förbereda här och har bra beredskap. Många bor i hus och klarar av att hantera att vara utan vatten, värme och el ett tag, säger Anna Svingfors, miljöinspektör.

Räddningschef Lars-Erik Sundqvist stod för en inspirerande föreläsning om hur beredskapen ser ut för Storumans del och vilka risker vi har i kommunen.

– En kris ska hanteras så nära krisen som det går. Vi som individer har ett personligt ansvar, jag har ansvar för min personliga säkerhet och trygghet. Det är bättre att göra lite rätt än helt fel, det första steget är att åtminstone tänka tanken att något kan inträffa och att jag då behöver ha en beredskap, säger Lars-Erik Sundqvist.

Vi har en förhållandevis "enkel" riskbild i Storuman men en risk som vi utsätts för dagligen är transporter med farliga kemikalier som går rakt genom samhällen på E12:an nära inpå boende i tätorterna. 

– Vi ska vara krismedvetna men inte olyckskorpar. Börja i det lilla och utgå från det enkla, tipsar Lars-Erik Sundqvist. 

Gör rätt saker vid en samhällskris:

  • Sätt på radion och lyssna på P4 för att hålla dig uppdaterad om vad som händer och vad du bör göra
  • Ta det lugnt. Om du har barn, förklara situationen lugnt för dem.
  • Undvik att ringa myndigheter eller 112 om inte läget är akut
  • Stanna hemma om inte annan information ges
  • Det är viktigt att visa solidaritet - kontakta dina grannar och hjälp varandra med det ni kan avvara i form av utrustning och mat. Hjälp utsatta personer, exempelvis äldre personer eller personer med funktionsnedsättning
Publicerad den 30 maj 2018