Nyheter

Summering av Storumans dag på Grand Hôtel

Tomas Mörtsell och Ida Björnstad
Årets moderator Ida Björnstad och kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell.

Tisdag den 26 januari arrangerades Storumans dag på Grand Hôtel. De inbjudna deltagarna lyssnade på ett intressant program om #geborttillsport, blåbär och matproduktion i Tärnaby. Nya kontakter knöts på planerade och spontana möten.

Storumans kommuns aktiviteter och möten på Grand Hôtel var välbesökta i år. Seminariet på eftermiddagen lockade cirka 60 personer. Inbjudna deltagare och föredragshållare är människor med positioner och intressen som är betydelsefulla i arbetet med att utveckla vår kommun och region. Storuman på Grand Hôtel är vid det här laget ett inarbetat koncept. 

- Varför vi åker ner till Stockholm och inte tar emot i Storuman beror på att det är svårt att få de vi vill ska komma att också göra det. Det är dessutom bra att man lyfter blicken och ser utanför sin sfär, därför erbjuder denna dag en heltäckande bild av det som händer i kommunen. Deltagarna säger i årets utvärdering att det erbjöds en större förståelse för hur det är i kommunen. En tanke att ta med sig är om det kan erbjudas plats för fler verksamheter för att sprida de intryck som förmedlas under dagen, säger Jimmy Lindberg, projektledare på Storumans kommun.

Föreläsningar om blåbär, mat och #geborttillsport

Vår konferencier Ida Björnstad talade inledningsvis om sin resa fram till #geborttillsport som blivit framgångsrikt i Sverige och som kommer att fortsätta under 2016. Nu arbetar Ida vidare med att hjälpa ungdomar med utrustning för att nå sina drömmar. 

Johan Norman, Mattea Sweden, talade om Förädling i världsklass. Hans presentation började med ett citat om att bygga dörrar om de inte fanns några, för att på så vis kunna öppna dem. Genom att ta vara på svenska bär och producera bärdrycker så har vår region och våra möjligheter öppnat upp sig för nya marknader. Ganjal är en alkoholfri dryck till mat som görs i tre volymer, blåbär, lingon och hjortron.

HP Carlsson på Tärnaby fjällhotell talade på temat Attraktiv utveckling. Han utgick från att man endast ångrar det man aldrig tar sig för och därför satsade han på att vidareutveckla Hotellets verksamhet under den del av året som beläggningen är låg. Varför inte använda vårt fina kök och vår skickliga kock för att producera och sälja även utanför restaurangen? Det ledde till handgjorda delikatesser som vann SM-guld i Mathantverk 2014.

Hur går vi vidare med årets erfarenheter?

Av de utvärderingar som gjorts framgår att deltagarna är över förväntan nöjda. De beskriver sina intryck om Storuman med ord som stark, liten men naggande god, stolt att vara Storumanbo, framtidstro, vilja, möjligheter, dynamisk, handlingskraftig, blir nyfiken, vill se mer, offensiv, men även ”Storuman större än sig själv”.

- Gränsen är hårfin mellan att förhäva sig i enlighet med jantelagen och att lyfta fram de många positiva saker som händer just nu och de människor som står för förändring och drivkraft. På Grand upprätthåller vi ett grundnätverk med människor som är värdefulla för vår kommun men vi vidgar och bjuder in nya människor varje år. Alla som deltar har något på gång och allt har ett syfte, säger Jimmy Lindberg.

- Alla verkade trivas och ha roligt och de fick en bild av Storuman, programmet hade bra flyt enligt plan. Man pratade med varandra under minglet så förhoppningen är att det knöts många kontakter även mellan besökare. De har möjligheten att skapa intressanta möten mellan investerare, branschgrupper genom att vi har en bra mix av människor som kan ge nya möjligheter vilket ju är syftet och rubriken på Grand 2016, säger Mona Olovsson, samordnare av programmet. 

Ungefär en tredjedel av deltagarna på årets upplaga är skrivna i Storumans kommun. Åtta deltagare arbetar inom koncernen Storumans kommun.