Nyheter

Succé för armbrytaren Jesper Andersson

armbrytare
Foto: armpower.net

Jesper Andersson från Storuman Armsport lyckades i helgen med bedriften att ta dubbla bronsmedaljer vid proffstävlingen Zloty Tur i Polen. Det är det bästa svenska resultatet för herrar i tävlingens historia.

Jesper Andersson, tidigare elev vid armbrytargymnasiet i Storuman, åkte till Polen framför allt för att skaffa sig mer tävlingserfarenhet. I viktklassen -70 kg fanns det många mycket mer meriterade brytare men Jesper Andersson lät sig inte skrämmas utan bröt sig ända fem till semifinal. Han förlorade dock semifinalen i både höger och vänster arm mot Mindaugas Tarasaitis från Litauen, även om det var hårfint.

- Jag är själv överraskad att det gick så bra. Jag är bra tränad, men det är ändå en av världens tuffaste tävlingar, säger Jesper Andersson. 

- Att kliva in på scenen på Zloty Tur och lyckas så bra är en enastående prestations, säger svensk armsports ordförande Anders Axklo.

Totalt 26 nationer var på plats och tack vare Jesper Anderssons båda medaljer så placerade Sverige sig på en 11:e plats i lagtävlingen. Nu väntar hemresan till Storuman och mer träning tillsammans med hemmaklubben Storuman Armsport och eleverna vid armbrytargymnasiet.

- Nu har jag fått erfarenhet av tävlingen så vi planerar redan för nästa år. Då blir det final, avslutar Jesper Andersson.

Andreas Johansson, ordförande för hemmaklubben, är imponerad av Jesper Anderssons insats i Polen.

- Zloty Tur räknas av många som en världens tuffaste armbrytartävlingar. Att Jesper lyckas så bra där är stort, säger Andreas Johansson.

Kristian Wiklund från Storuman deltog i vänster arm, viktklassen -63 kg där han placerade sig på en åttonde plats.

Text: Andreas Johansson