Nyheter

Start för årets sommarlovsföretag

Sommarlovsföretagare
Från vänster: Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell, Lukas Dahlgren, Anna Dahlgren, Astrid Ahlénius, Elvira Nilsson, Alma Ludvigsson och näringslivssekreterare Mona Olovsson.

Årets sommarlovsföretagare har dragit igång. Den här veckan får de utbildning i marknadsföring, ekonomi och försäljning. Idag var det första dagen och kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell kom på besök för att berätta om sina erfarenheter som företagare.

Astrid Ahlénius, Elvira Nilsson och Alma Ludvigsson ska driva café på Utsikten som öppnar 3 juli. Anna Dahlgren och Lukas Dahlgren ska driva företaget Dahlgrens Ved för andra året.

Under fyra intensiva dagar får sommarlovsföretagarna utbildning i ekonomi, marknadsföring och försäljning. De får lära sig grundläggande bokföring och hur man skriver en affärsplan.

Företagarna som ska driva café på utsikten får också utbildning i livsmedelshantering och livsmedelshygien.

Flera av årets sommarlovsföretagare har tidigare erfarenhet av att driva sommarlovsföretag. Dahlgrens ved är redan igång med försäljningen av vedsäckar. 

- Vi har tänkt på hela konceptet, från skogen till vedklyven till kunden som köper säcken, berättar Lukas Dahlgren.

Dahlgrens ved kommer att finnas på Storumandagarna och ska marknadsföra sig via Facebook och affischer på samhället. Vinsten de gör på sommarlovsföretagen får ungdomarna behålla själva.

- Man tjänar ju mer på att ha sommarlovsföretag än vanligt sommarjobb, säger Anna Dahlgren.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell kom förbi och berättade lite om sina erfarenheter från att vara företagare. Han gav också några råd till ungdomarna.

- Njut! Jag har drivit företag länge och det är fantastiskt roligt. Man bestämmer själv men får ett större ansvar. Du lär dig något nytt varje dag. Ett tips är att ni gör upp om rollfördelningen innan ni drar igång så att ni vet vem som gör vad. Det kommer att underlätta, säger Tomas Mörtsell.

Årets sommarlovsföretagare tror att det behövs mer information om möjligheterna med att driva företag istället för att ha ett "vanligt" sommarjobb för att fler ska välja sommarlovsföretag. Fler förslag på konkreta verksamheter som passar för att driva ett litet företag en kort period. Vi på näringslivskontoret tar med oss tipsen inför nästa års rekrytering av sommarlovsföretagare!

Publicerad den 19 juni 2017
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)