Nyheter

Snickaren som öppnade bageri

Tärnafjällens bageri
Reportaget från Tärnafjällens Bageri & Konditori är producerat av en elev på Tärnaby Alpina Gymnasium under vårterminen 2019.

Surdegsbröd och bakelser fyller kyldiskarna. Det görs av med ett till fem ton mjöl i veckan. I nio år har bageriet i Tärnaby funnits. Men det var ingen som trodde på det.

Doft av nybakat bröd och pelare i polkafärger. Det påminner om häxans hus i Hans & Greta. Bröd står uppradade längs väggarna i hyllor och man möts av bullar och bakelser i kyldiskarna. Allting är bakat från grunden, inget bake-off.

– Vi bakar allting från grunden då det blir godare och då vi vill att de som fikar här ska få en äkthetskänsla, säger Jan Bennervall, bagare i Tärnaby.

Bageriet ingen trodde på

Ingen trodde på att bageriet skulle gå runt, inte ens Jans egna släktningar. Det är dyrt och kostsamt att starta ett bageri. Vissa maskiner kostar upp mot en halv miljon kronor. Jan har inte heller någon utbildning, det är hans fru Monica som är utbildad konditor och bagare. Jan är snickare i grunden och har lärt sig med tiden och byggt upp erfarenhet.

25 ton mjöl

Jan Bennervall gör av med 25 ton mjöl under ett år på bageriet i Tärnaby. Men varierar väldigt mycket och under vissa perioder är det knappt ett ton i månaden och under vissa månader är det upp mot fem till sex ton. När är då lågsäsongen? Svaret förvånar eftersom mest turister söker sig till Hemavan Tärnaby under vinterhalvåret. Jag tänker mig att december borde vara den mest hektiska månaden under året för ett bageri, men inte i Tärnaby.

– Här i Tärnaby bakar man själv inför jul, men i större städer är det mer populärt att köpa färdigt från bageri, berättar Jan.

Nej till bake-off

Jan menar att det är hård konkurrens mot bake-off i just Tärnaby. Det är oerhört billigt att handla halvfärdigt bake-off-bröd jämförelsevis med råvarorna till de hembakta. Kulturen att man går och tar en fika finns inte direkt i Tärnaby på samma sätt som i städerna. Det syns även på vilka det faktiskt är som handlar, 90 % är turister. Bästa månaderna på året är under sommaren, massvis med turister passerar då Tärnaby och många av de som handlar är européer, men även turister från södra Sverige.

– Det tog väl ungefär två år innan man hade lärt sig alla svängningar och vilka månader som gick bäst respektive sämst, säger Jan som nu har haft bageriet tillsammans med sin fru i snart nio år.

TEXT: Mikael Larsson, Tärnaby Alpina Gymnasium

Publicerad den 18 juli 2019