Nyheter

Snabbreferat från omsorgsnämnden

Omsorgsnämnden har haft sammanträde.

Information från Tranan och särskilda omsorgen
Dagens möte inleddes med information från verksamhetscheferna för särskilda omsorgen och äldreboendet Tranan. De gav en bild av h verksamheten fungerat under sommaren som varit och gav en bild av höstens arbete. De berättade också om deras utmaningar och möjligheter inför kommande år.

 Lägesrapport om ensammkommande barn
Nämnden fick en lägesrapport om hur många ensamkommande barn som kommunen har ansvar för och hur förändringarna i regelverket kommer att bli och påverka kommunen verksamhet.

Ekonomi
Som brukligt gicks även ekonomin igenom och det pekar på ett resultat på minus ca 6 miljoner men den mera slutliga prognosen levereras till nämnden i oktober, först då har vi helheten på sommarens utfall av semester och andra poster.

Beslut om tillsvidareanställning
Nämnden tog beslut om att erbjuda tillsvidareanställning för alla som efter avslutad utbildning vid vård- och omsorgscollege vid Storumans Lärcentrum klarat kurserna och blivit godkänd.

Förslag till fullmäktige

Under våren och sommaren har nämnden träffat brukarorganisationer för att få mer kunskap om boende för äldre i vår kommun. Med bakgrund av det så förslår nämnden följande till kommunfullmäktige:

- Att kommunen bör skapa ett trygghetsboende för att ytterligare öka möjligheterna till valfrihet. Definitionen på vad ett trygghetsboende är för oss i Storumans kommun utreds under hösten 2016.

- Att det skapas fler boendeplatser för demenssjuka i hela kommunen. Hur detta ska lösas (var, när och kostnad) utreds under våren 2017.

- Att en referensgrupp med brukarorganisationerna skapas för att öka delaktigheten för bästa möjliga resultat.

Boenden och tillgängliga lägenheter
Nämnden anser att det är önskvärt att Storumans kommun fortsätter att driva frågan om fler vanliga lägenheter i Storuman, Tärnaby och Hemavan så att flera får möjlighet att söka sitt önskeboende. Dessa hyreshus skall placera på bästa möjliga läge utifrån var servicen i samhällena finns. Lägenheterna skall dessutom vara tillgängliga för alla samt att hiss finns i dessa hus.

Publicerad den 22 september 2016