Nyheter

Projekt Extratjänster i välfärden

Kicki Fredriksson och Firooz Isaqzahi.
På bilden syns och projektdeltagaren Firooz Isaqzahi och projektledare Kicki Fredriksson.

Projektet Extratjänster i välfärden går mot sitt slut. Som mest har det varit 24-25 deltagare i projektet som varit värdefull kompetens inom kommunens, regionens och civilsamhällets verksamheter. Många extratjänster har varit inom vård och omsorg men även inom föreningsliv och Svenska kyrkan.

Projektet går ut på att anställa personer i exempelvis kommunens eller regionens verksamheter. Det är en anställningsform där Arbetsförmedlingen betalar hela anställningskostnaden. För arbetsgivaren kostar det ingenting, men personen får ett jobb och ordentlig lön.

– Som mest har vi haft 24-25 personer igång, men sen har det kommit nya direktiv från Regeringen och då skulle vi ner till 15 och nu kommer det minskas ner tills projektet är slut, säger Kicki Fredriksson, projektledare.

Deltagarna i projektet är hänvisade via Arbetsförmedlingen.

– Vi har försökt att matcha så bra som möjligt så att den person som är intresserad av att jobba i vården, ska vara i vården. Det har lett till att en del sökt sig vidare till utbildningar, fortsätter Kicki.

– Jag har varit på sjukstugan och arbetat som vårdbiträde. Hjälpt till med att ta prover, dela ut mediciner, matat patienter och omvårdnad av patienterna. Jag har varit där i ungefär tio månader och trivts bra, säger Firooz Isaqzahi.

När anställningstiden går ut ska Firooz studera vidare till undersköterska.

– Det som varit så bra med det här projektet är att många inte gått tillbaka till arbetslöshet utan de har gått vidare till studier eller exempelvis nystartsjobb. Nu i januari har vi fyra som slutar och ingen av dessa går ut i arbetslöshet utan de fortsätter med arbete eller studier, avslutar Kicki Fredriksson.

Publicerad den 24 januari 2022