Nyheter

Pressmeddelande: Saab och Storumans kommun i gemensam satsning för fjärrstyrd flygtrafikledning

Tomas mörtsell undertecknar avtal med SAAB
Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell och Johan Klintberg, CEO på Saab Digital Air Traffic Solutions.

Storumans kommun och Saab Digital Air Traffic Solutions har idag ingått en gemensam avsiktsförklaring där vi ska etablera världens första Remote Tower Centre (RTC) med digitala flygplatstjänster för mindre flygplatser. SDATS har tillsammans med Storumans kommun antagit ett gemensamt mål att förlägga flyginformationstjänster (AFIS*) som en del av RTC Norr till Storuman.

Fjärrstyrd flygtrafikledning eller Remote Tower Services – RTS, har utvecklats i samarbete mellan myndigheter och industri i Sverige sedan 2006. Nya regelverk och krav på kostnadseffektivitet ställer höga krav på flyginformationstjänster och flygtrafikledning. Därför är det nödvändigt att hitta nya lösningar. Fjärrstyrd flygledning är en viktig möjlighet för att säkerställa tillgång till flygets infrastruktur för många kommuner runtom i Sverige. För Storumans del är det avgörande för näringslivet men framförallt för vår växande besöksnäring att vi har en fungerande infrastruktur med flyg.

RTC Sundsvall blev världens första central för flygtrafikledning år 2015 och nu ska tekniken testas mot mindre flygplatser. Tekniken innebär att vanliga flygledartorn ersätts med högteknologiska kameralösningar som styrs från en gemensam central.

– Vi ser det möjligt att anpassa den teknik och kunskap som byggdes upp under resan med RTC i Sundsvall mot en väl fungerande Remote Tower lösning för regionala mindre AFIS flygplatser. Det finns ett ökat intresse från flygplatser att övergå till fjärrstyrning och digitala lösningar, säger Johan Klintberg, CEO på Saab Digital Air Traffic Solutions.

– Vi ser detta som en strategisk satsning där vi kan bidra till en god samhällsutveckling och samtidigt ser vi stor vinning för vår egen flygplats Hemavan Tärnaby Airport, säger Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande (C).

– Vår bedömning är att Storumans kommun är en bra samarbetspartner och har stabila förutsättningar att vara RTC AFIS norr samt att Hemavan Tärnaby Airport är en bra plats för RTC mast under utveckling och i driftsfas, säger Johan Klintberg.

– Det gläder mig att vi i Storumans kommun kan vara en viktig resurs för att utveckla lösningar för regionala flygplatser och göra det tillsammans med SDATS och andra regionala flygplatser som står inför samma utmaningar, fortsätter Tomas Mörtsell.

Faktaruta: Saab Digital Air Traffic Solutions (SDATS)är ett samägt mellan Saab och LFV som bildades i juni 2016. *AFIS = Aerodrome Flight Information Service, en tjänst som tillhandahålls på vissa mindre flygplatser för att ange flygtrafikinformation och väderförhållanden.

 

 

Publicerad den 4 juli 2017