Nyheter

Öppet hus på Folkan lockade många besökare

Folkan i Tärnaby

Folkan i Tärnaby har renoverats både inomhus och utomhus. I lokalen finns nu bowling som har öppet flera dagar i veckan, en samisk utställning och daglig arbetsplats för flera av kommunens samiska utvecklingsprojekt.

För att uppmärksamma att Folkan nu börjar fyllas med aktiviteter bjöds det in till öppet hus med kaffe och tårta, bowling, presentation av projekt och matservering av hemlagad köttsoppa. Dagen inleddes med att kön till tårtan ringlade sig lång genom den nya samlingslokalen. Lokalerna på Folkan går att hyra för allmänheten till evenemang eller andra tillställningar. När alla fått tårta och kaffe började presentationen av projekten.

– Inom äldreomsorgen håller vi just nu på att starta en samisk äldregrupp. Vi satsar på att få mer samisk profil på äldreboendet Vikbacka, berättar Mona Fiskum som är samisk samordnare på Storumans kommun.

Oscar Östergren berättade om projektet med att utveckla ett samiskt centrum i Tärnaby. På Folkan finns nu en utställning om renens historia och den kommer att finnas kvar under projekttiden.

– Vi jobbar på att ett samiskt centrum i Tärnaby ska innehålla all möjlig verksamhet, till exempel ett museum, berättar Oscar Östergren, projektledare.

Aktene ska synliggöra samisk kultur i Sverige och Norge

Projektet Aktene arbetar för att synliggöra och utveckla samisk kultur både i Sverige och Norge. Där samarbetar vi med Hatfjelldal i Norge och målet är att på sikt etablera ett långsiktigt samarbete mellan Tärnaby och Hatfjelldal. I projektet är det mycket fokus på olika samiska aktiviteter som till exempel mat, kultur, språk och föreläsningar.

– Nu håller jag på och letar efter någon som kan bygga en kåta så vi kan ha kurs i det, berättar Ulf Stefan Winka, projektledare för Aktene.

Aktiviteterna i Aktene ska ske både i Sverige och Norge med ett utbyte av deltagare mellan länderna.

Erika Fjellgren arbetar med ett annat projekt där området kring Atoklimpen ska utvecklas. Det startade förra sommaren och besökare vid Atoklimpen kommer redan i år att upptäcka en spännande nyhet.

– Vi har anlagt en helt ny vandringsled på cirka 9 kilometer. Från och med i sommar kan du gå en rundtur från Atostugan till Atoklinten. Längs med leden finns nya informationsskyltar där du kan läsa om områdets spännande historia. En del av leden ska tillgänglighetsanpassas så att det man ska kunna ta del av kulturreservatet även med rullstol eller barnvagn, berättar Erika Fjellgren. 

På Folkan finns också ett digitalt servicecenter, eRum. Där kan du få hjälp med digitala tjänster, e-tjänster, komma igång med Swish eller bank-id. Benny finns på plats flera dagar i veckan men det går också bra att boka tid. eRum finns också på biblioteket i Storuman.

Facebook finns ett bildspel från öppet hus. Välkomna till Folkan i Tärnaby!

Publicerad den 21 maj 2018