Nyheter

OECD på besök i Storuman

OECD på frukostmötet
Kommunstyrelsens vice ordförande Tomas Mörtsell hälsar gästerna välkomna på frukostmöte.

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har varit på besök i Storumans kommun och träffat företagare inom bland annat skogs- och gruvnäringen. 

Mellan den 19-23 februari besökte en delegation från The Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) Norrbotten och Västerbotten. Syftet var att titta närmare på utmaningar och utvecklingsmöjligheter inom samiskt entreprenörskap för att lägga en grund för en aktuell studie med fokus på effektivare samarbete mellan urbefolkning, näringsliv och offentlig sektor.

OECD är en internationell organisation för utbyte av idéer och erfarenheter inom områden som påverkar den ekonomiska utvecklingen mellan industriella länder med demokrati och marknadsekonomi.

På frukostmötet i Storuman med ett antal inbjudna företagare fanns bland annat representanter för Skogsstyrelsen, Agnico Eagle, SCA, Dragon Mining och Kjin Schakt med. Under mötet fick företagare och markägare möjlighet att berätta om utmaningar och problem med att bedriva verksamhet i områden där det finns till exempel rennäring och ursprungsbefolkning. Flera tog upp vikten av att lösa problem och konflikter på lokal nivå så tidigt som möjligt.

Studien som OECD arbetar med heter “Linking Indigenous Communities to Regional Development Project” och genomförs med målet att belysa goda exempel och rekommendera förbättringar men också att skapa en plattform för kunskapsutbyte mellan urbefolkning, politiken och experter. Besöket i norra Sverige och mötet med olika aktörer av skilda perspektiv är av stor vikt för att studien ska kunna genomföras. Studien kommer att publiceras under sommaren 2019.

Under resan har delegationen träffat representanter från Sametinget, Samernas riksförbund, samiska förvaltningskommuner och organisationer, entreprenörer, näringsliv och politik och de har besökt Lycksele, Storuman, Gällivare och Jokkmokk.