Nyheter

Pressmeddelande: Ny metod för att analysera besökare på Storumandagarna

Storumandagarna

På årets upplaga av Storumandagarna kommer en ny teknik testas för att analysera hur många besökare som befinner sig på marknaden, hur de rör sig och vad de gör. Med hjälp av bildanalys, AI (artificiell intelligens) och beräkningar av antalet mobiltelefoner i området skall vi utveckla en metod för att få en korrektare siffra på hur många som faktiskt besöker Storumandagarna.

Storumandagarna är ett evenemang som pågår i tre dagar och har ingen tydlig entré utan besökarna rör sig fritt i ett större område med marknad, tivoli och olika aktiviteter. Att uppskatta hur mycket folk som besökt evenemanget har i många år varit en utmaning för arrangören Storumans IK.

–  Det här kommer att betyda mycket för att utveckla arrangemanget Storumandagarna framöver. Arrangemanget har stor betydelse för hela Storuman. När det handlar om marknadsföring och att koppla attraktioner till oss så efterfrågas oftast "hur stor" marknaden är och hur många besökare har ni? Då är det bra att kunna ge ett svar på frågan - något som hittills varit grova gissningar. Så vi är otroligt tacksamma att få vara en del av det här projektet, säger Anna Ludvigsson, projektledare för Storumandagarna.

–  För Region Västerbotten är det viktigt att datadrivna innovationer även kommer inlandet till del. Den lösning som nu tas fram inom ramen för vårt projekt och är ett sätt för oss att att vara både konkreta och i teknisk framkant. Extra kul att Storumans IK får en lösning som har inslag av Artificiell Intelligens. Det är också kul att ha fått genomföra en innovationsupphandling med ganska vida ramar, säger Thomas Kvist, projektledare för projekt Ladds.

Storumans kommun är medfinansiär till Projektet Ladds som i sin tur har upphandlat tjänsten av företaget Geztio. Uppdragsbeskrivningen bestod av att ta fram en metod för att räkna besökare. Geztio är en tjänst som baseras på världsledande turismforskning och använder ”big data” och Business Intelligence för att utveckla turistdestinationer och evenemang.

–   Vi vill bidra till hållbar samhällsutveckling och att skapa destinationer som gäster vill komma tillbaka till genom att förbättra gästens upplevelse av en destination, dess företagare och invånare med gästkunskap i realtid, säger Lars-Börje ”Bulan” Eriksson, grundare och VD för Geztio. 

Efter att konceptet testats på Storumandagarna är målsättningen att ta fram en tjänst som kan vidareutvecklas och förädlas för att ta fram besöksdata och statistik åt små arrangörer av mindre event.

För mer information kontakta: 

Anna Ludvigsson, Storumans IK
076 - 540 78 88
kansli@storumansik.nu

Madeleine Rinman, Storumans kommun
070 207 95 22
madeleine.rinman@storuman.se

Lars-Börje “Bulan” Eriksson, Geztio AB
070-5866060
bulan@gezt.io

Thomas Kvist, Region Västerbotten
070-3497631
thomas.kvist@regionvasterbotten.se

Publicerad den 7 maj 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)