Nyheter

Nu öppnar vi digitala servicecenter

Johannes Hallman och Benny Lindh
Johannes Hallman och Benny Lindh ska hjälpa Storumanborna att ta steget från analogt till digitalt. Vi passade på att fota våra nyanställda medarbetare i en härligt analog miljö i Storumans fina kommunbibliotek. Från den 11 december finns Johannes Hallman på plats på biblioteket.

I början av december inviger vi våra nya digitala servicecenter (eRum) i Storuman och Tärnaby. Här kan du få hjälp med att skaffa e-legitimation, surfa på internet eller använda någon av alla e-tjänster som finns hos kommuner och myndigheter idag. 

eRUM innebär att det kommer att finnas en person på biblioteket i Storuman och en person på Folkets Hus i Tärnaby som ska försöka hjälpa de personer som idag inte har möjlighet att ta del av alla de digitala tjänster som erbjuds. Till exempel Skatteverket och Arbetsförmedlingen, Vårdguiden, beställa biljetter, hantera appar eller läsa tidningen. 

– Vi kommer att försöka vara en brygga mellan det gamla och det nya, många tjänster har ju blivit digitala så det är inte så lätt för alla att ta del av det, säger Johannes Hallman som kommer att arbeta med utgångspunkt från biblioteket i Storuman.

– Det finns ju ett så kallat digitalt utanförskap och vi ska vara en länk mellan de i den gruppen och ut i det digitala samhället, vi ska kunna hjälpa de mot samhällstjänster, det kan till exempel vara Försäkringskassan eller Skatteverket. Men det kan lika gärna vara något helt annat, något vi tycker är självklart till exempel att läsa tidningen på nätet, berättar Benny Lindh som kommer att arbeta i området runt Tärnaby. Kontoret kommer fysiskt att vara placerat på Folkan.

– Vi ska också informera om alla tjänster som finns, en del är ju nytt för oss också så det blir ju att lära sig med jobbet. Jag kan ju inte allt som jag kommer att sätta mig in i nu, men jag kan lära mig väldigt enkelt. Jag tillhör den nyfikna gruppen, alla är ju inte ens intresserade. Jag tror att många behöver någon att fråga för att våga ge sig ut i digitala tjänster, säger Johannes Hallman.

Både Johannes och Benny har en bred bakgrund med kompetens inom många olika områden, både inom näringslivet och inom skolan och förskolan. 

Projektet kommer att vara en blandning mellan uppsökande verksamhet och att ha servicecenter öppna för vem som helst att komma förbi. Projektet ska hålla på i två år. Det är ett pilotprojekt inom Digitala Västerbotten som pågår i Åsele, Storuman och Lycksele. Efter två år ska det utvärderas.

– Det finns ingen mall att följa men en stor del av jobbet blir att gå ut till exempelvis pensionärsföreningar eller nyanlända. Det behöver inte vara en speciell grupp utan det vi behöver göra är att nå ut med den hjälp vi kan erbjuda, säger Benny Lindh.

– Den svåraste gruppen är att nå de som aldrig rör en dator, men det är ju främst de som vi vill hjälpa, säger Johannes Hallman som själv är bosatt i Slussfors.

– Jag vet själv hur det är att bo i en by så det är en erfarenhet jag tar med mig i det här jobbet, säger Johannes Hallman.

Invigning sker den 11 december kl. 12.00. 

Publicerad den 24 november 2017