Nyheter

Naturvårdsprojekt för bättre friluftsliv

Glada barn i skogen

Storumans kommun har fått beviljat ett LONA-projekt av Länsstyrelsen Västerbotten där vi ska arbeta med att rusta upp tätortsnära friluftsliv i området Storuman-Stensele. Totalt satsar vi cirka 900 000 kronor på upprustning av bland annat stigar, rastplatser och skyltning.

Under 2016 tog vi fram en ny friluftskarta för Storuman-Stensele som ligger till grund för LONA-projektet med tätortsnära friluftsliv. Eftersom stigarna i dagsläget är i dåligt skick kommer vi röja, sätta upp skyltar och informationstavlor och bygga spänger och broar. Vi kommer även köpa in och ställa ut bänkbord, grillringar och några vindskydd. Totalt cirka 900 000 varav en del är kommunens medfinansiering i form av bygdeavgiftsmedel och ideellt arbete.

– Med dessa projektpengar kan vi nu rusta upp stigar och leder som finns i närheten av Storuman och Stensele. Många av oss som bor här har nog inte så bra kolla på vilka stigar som finns och förhoppningen är nu att fler ska ta sig ut i naturen. Vi hoppas även kunna knyta ihop några av stigarna, så vi får längre sammanhängande stigar som till exempel lämpar sig för cykling i terräng, säger Erika Arklöf, projektledare på Storumans kommun.   

Utifrån de arbeten som genomförs i projektet ska vi sen uppdatera vår friluftskarta till en komplett aktivitetskarta för Storuman-Stensele. Vi ska uppdatera kartan som tagits fram med bilder och information till en produkt som ska kunna användas både av turister och av boende på orterna. Vi kommer också att skicka ut kartan till alla hushåll i området Storuman-Stensele.

Publicerad den 13 april 2017