Nyheter

Näringslivsutveckling i Möjligheternas region

Bild från Storumandagarna

Storumans kommun har tillsammans med övriga inlandskommuner i Västerbotten beviljats finansiering till ett näringslivsprojekt för att stödja företagens utveckling. 16 miljoner ska satsas på näringslivsutveckling fram till början av år 2021. Det nya projektet Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region (NiMR) sätter bland annat fokus på fler nya tjänster och produkter, att våra företag ska stå bättre rustade inför ägarskiften och bli konkurrenskraftigare som arbetsgivare.

Projektet bygger vidare på Möjligheternas Region vars aktiviteter tar slut sommaren 2018. Möjligheternas Region har coachat över 500 företag, hjälpt över 125 kvinnor och män att starta företag och fått över 40 innovatörer att ta steg mot att sälja sin produkt eller tjänst.

Näringslivsfunktionerna har tillsammans med företagen i kommunerna identifierat ett antal viktiga områden där det finns ett behov av stöd för att företagen ska kunna ta nästa steg. Det handlar om generations- och ägarskifte, nå ut på en större marknad, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och innovation.

– Företagen har lyft fram vikten av att jobba mer med nya produkter och tjänster där målet är att de ska nå nya marknader, vi har format mycket av projektet utifrån den aspekten, säger näringslivschef Johan Duvdahl.

Samverkan mellan kommunerna är viktigt

Projektet Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region(NiMR) som nu fått finansiering genom Region Västerbotten riktar sig till små och medelstora företag som drivs inom åtta kommuner i Region 10 (Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele). Samarbetet kommer att utvecklas genom att kommunerna blir specialiserade på olika av de utvalda områdena.

– Det är genom samverkan som vi utvecklar inlandet. Näringslivets utveckling i vår landsända bygger på samverkan med varandra för att bättre konkurrera med tjänster och produkter i vår omvärld, säger Tomas Mörtsell som är kommunstyrelsens ordförande i Storuman.

Fler företag ska etableras i Möjligheternas region

Målsättningen med projektet är att fler företag har etablerat verksamhet på en större marknad, fler har nått högre tillväxt genom bättre tillgång till kapital och arbetskraft. Färre företag läggs ner vid ägarskifte och fler har lyckats sälja sitt företag.

– Det här är en viktig satsning i vår resa med att göra Storumans kommun till en ännu mer attraktiv kommun att driva företag i. Projektet ger oss helt andra förutsättningar att stödja företagen i deras vardag oavsett om det handlar om hur det ska stärka sin konkurrenskraft eller generationsväxla i sitt företag avslutar Johan Duvdahl.

– Möjligheternas Region är vårt gemensamma forum där vi samverkar mellan inlandskommunerna i Region 10 för att utveckla näringspolitiken, avslutar Tomas Mörtsell.

Publicerad den 31 maj 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)