Nyheter

Midnattssolsvandring i Tärnaby

Midnattssolsvandring

Årets kortaste natt samlades en grupp konstnärer, svenska och utländska turister och lokalbefolkning i Tärnaby för att gå en midnattssolsvandring och upptäcka naturen efter den nyinvigda leden längs med Tärnaån.

Projektet "Möta nöta stöta/råka ömsa speja" arbetar med work shops och samarbeten mellan bofasta i Västerbottens inland och konstnärer i Fiber Art Sweden. Projektet undersöker textila konstnärliga traditioners likheter och särart. Erfarenheterna från mötena ska bli en konstutställning som kommer till Tärnaby i oktober. 

Tärnabyprofilen Lars Mattsson var en av kvällens guider och berättade om Tärnabys långa och rika historia som sträcker sig tillbaka ända till stenåldern. Lars berättade om den samiska traditionen och hur man använt naturens resurser för att överleva.

Slutmålet för kvällens vandring var hängbron över Tärnaån där alla fick hjälpas åt och samla in ved och lägga på brasan. Kaffe kokades över öppen eld och det bjöds på kaffeost och torkat renkött. Efter fikat samlades gruppen kring elden för att sjunga samiska och svenska visor.

Med på vandringen var turister från Tyskland och Sverige som fick uppleva en magiskt vacker kväll och natt i fjällen där solen aldrig går ner.