Nyheter

Lägesrapport från projekt REGINA

Deltagare på en workshop i Storuman arrangerad av projektet REGINA.
Deltagare på en workshop i Storuman arrangerad av projektet REGINA.

Projektet REGINA har varit igång sen januari 2016 och arbetar med att utveckla en innovativ och strategisk modell för att skydda, främja och utveckla kultur- och naturarv. Ett antal aktiviteter har genomförts i projektet, både här i Storumans kommun och hos våra internationella samarbetspartners.

- I januari 2016 hölls uppstartsmöte i Hemavan för projektets parter. Projektet och de planerade aktiviteterna för nästa sexmånadersperiod presenterades och diskuterades.

- Under våren insamlades bakgrundsinformation om de olika parternas kommuner (Alstahaug kommune, Brønnøy kommune, kommune Kujalleq, Sodankylä kommun och Storumans kommun). Bakgrundsinformationen kommer att användas i de smarta strategier som projektet ska skapa.

- I augusti 2016 hölls ett möte för projektets parter i Sandnessjøen, Norge. Aktiviteterna som genomförts under förra sexmånadersperioden, samt aktiviteterna nästa sexmånadersperiod presenterades och diskuterades. Den norska partnern informerade om hur de gör för att få barn delaktiga i samhällsplaneringen.

- I augusti 2016 genomfördes ett seminarium med representanter från olika organisationer verksamma inom Storumans kommuns gränser. Projektet presenterades och representanter för Georange och Granö beckasin presenterade sina verksamheter. Deltagarna fick delge sin syn på möjligheter och utmaningar för Storumans kommun och till sist gjordes förslag till visioner för kommunen.

- I mars 2017 hölls ett partnermöte i Thurso, Skottland. Den skotska partnern informerade om arbetet med omställningen till förnyelsebar energi i form av vind- och vågkraft.

- Under kommande halvår ska djupstudier genomföras inom sociala effekter vid en etablering av storskalig industri, lokala arbetskraftsfrågor och frågor gällande det lokala näringslivet. I framtagandet av studierna ska informationen från seminariet i augusti 2016 användas.

- En gruvenkät har skickats ut till boende i byar nära befintlig eller planerad gruvverksamhet, för att se de sociala effekterna av en gruvetablering. Enkäten är även tillgänglig för allmänheten att besvara.

- En modell för befolkningsförändring håller på att tas fram, i vilken ett chockscenario för kommunen kan matas in. Man kan exempelvis se hur en ny gruva skulle påverka befolkningsmängden.

Publicerad den 25 augusti 2017