Nyheter

Krisberedskapsveckan: Tomas Mörtsell

Tomas Mörtsell vid en vedhög.
Tomas Mörtsell visar upp sin vedhög hemma i byn Kaskeloukt. Hna har förberett sig väl och har beredskap för att klara sig några dygn den dagen det skulle behövas.

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell bor ute ute i byn Kaskeloukt ett par mil utanför Storumans samhälle. Vi gjorde ett besök hemma hos Tomas för att se hur han har det med krisberedskapen. 

Tomas Mörtsell är som kommunstyrelsens ordförande också ordförande för krisledningsnämnden som aktiveras om det inträffar en så kallad extraordinär händelse. För att förbereda och verkställa krisledningsnämndens beslut finns en tjänstemannagrupp som kallas består av bland annat räddningschef och koncernchef.

Så när krisen kommer och Tomas Mörtsell måste ta ansvar för Storumans invånare är det viktitig att det finns beredskap på hemmaplan för att det ska fungera. På gården hemma i Kaskeloukt som är Tomas föräldrahem finns allt som behövs för att klara en kris vid till exempel en storm och ett längre strömavbrott. 

– Att ha beredskap för några dagars störningar i exempelvis strömförsörjningen är enkelt och behöver inte kosta speciellt mycket pengar, säger Tomas Mörtsell.

Han har ved, vattendunkar och ett friluftskök som är lätt att tända. I en av gårdsbyggnaderna finns ett litet elverk som han kan använda för att tillfälligt få ström. På sommaren odlar han sin egen potatis. 

– Jag tycker det är viktigt att man ska ha utrustning för att kunna klara behovet av vatten och kunna laga mat i några dagar om olyckan skulle vara framme. Det är i grunden en väldigt billig och klok försäkring som jag tycker att alla borde ha. Det är lätt hänt att man tänker att sådan saker kan man fixa om något händer, men då kan det ofta vara för sent, säger Tomas Mörtsell.

Se fler bilder på Facebook (länk öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 11 maj 2017