Nyheter

Krisberedskapsveckan: Karin Malmfjord

Karin Malmfjord
Karin Malmfjord odlar sin egen potatis för att vara mer självförsörjande på mat. På bilden syns sättpotatis som hon nu förbereder inför odlingsäsongen.

Krisberedskapsveckan pågår för fullt. Vi bad kommunstyrelsens vice ordförande Karin Malmfjord berätta om hur hor ser på krisberedskap och vad hon gör för att vara trygg och säker hemma i Tärnaby.

– Min mamma lärde mig att alltid ha salt hemma. Om frysen går sönder kan man salta in maten så den håller sig. Men det ska vara grovsalt för att det ska fungera, säger Karin Malmfjord.

Hon bor i Tärnaby och har försäkrat sig om att hon är självförsörjande på mat för ett bra tag om något skulle inträffa. 

– Jag storhandlar alltid. När jag handlar ser jag till att köpa flera kilo av till exempel mjöl, så att jag alltid har basvaror hemma. 

Karin odlar sin egen potatis och har odlingar på kolonilott i Storuman dit hon pendlar för arbetet som kommunstyrelsens vice ordförande men hon odlar också hemma i trädgården i Tärnaby. 

– Folk har glömt den viktiga kunskapen att odla sin egen mat. Att odla sin egen potatis är en bra början om man har möjlighet till det. Jag tar vara på naturens resurser och gör egen sylt, saft och plockar svamp och bär när det är säsong, säger Karin Malmfjord som just nu förbereder frön och sättpotatis inför odlingsäongen. 

Hon har stormkök och batteriradio hemma och ser till så att det alltid finns stearinljus och värmeljus i skåpen. Maten förvarar hon delvis i en egen jordkällare. Karin eldar med ved och skulle det bli problem med vattenförsörjningen har hon egen brunn och bor precis vid en bäck som hon kan ta vatten från. När hon var barn fick hon lära sig att hämta vatten högt upp i bäcken för att få det så friskt som möjligt. 

– Jag tror folk ute i byarna klarar sig bättre när det blir kris. De fiskar och jagar och är mer självförsörjande. Det är svårare för de som är äldre men ute i många byar har de som bor där bra koll på varandra och hjälper till när de behövs, säger Karin Malmfjord. 

Karin Malmfjords bäck

Bäcken som Karin hämtar vatten från.

Publicerad den 9 maj 2017